12 February 2014

~ Tips Ikhlas Dari Saya Bagaimana Ingin Cpt Hamil ~


Secara jujurnya, saya dpt menyelami perasaan seorg wanita yakni isteri yg terlalu menginginkan "zuriat" a.k.a cahayamata...

10 thn yg lalu, saya adalah salah seorg wanita yg lambat hamil...ada laa lbih kurg setahun lbih saya menanti...tp saya bersyukur sbb saya tidak diuji sebegitu lama mcm teman2 yg lain 7-8 thn masih lg x dpt cahayamata

Secara ringkas nya, saya pon hamil setelah pelbagai usaha yg kami lakukan...tp di saat saya happy utk pertama kalinya, 1 bln prgnant x silap saya , saya diuji lagi iaitu bleeding dan kandungan saya x dpt diselamatkan...

Bayangkanlah saat2 saya sdg happy mndpt berita yg saya hamil, kandungan saya hilang sekelip mata dan saya redha walaupun hakikatnya saya hampir2 meroyan...mujur ada suami yg banyak give support...

" Allah sygkan kita syg, tuh sbb Dia bg ujian hebat cmni" ayat ni lah selalu suami ucapkan setiap hari dgn harapan utk saya kuat kembali.

2 bulan slps berpantang tanpa baby, saya kmbali aktif dan saya tetap x berputus asa utk usaha prgnant smula...akhirnya bulan tuh jugak period saya x dtg, dan saya trus buat upt dan positif 2 line...Allahuakbar! Allah jwb doa2 saya yg terlalu inginkan cahaya mata

Pregnant kali ke 2 ni ( slps gugur) , saya ditatang bagai minyak yg penuh oleh ahli keluarga dan suami...smuanya semata2 nak jaga kandungan ni agar jgn gugur lg mcm yg 1st dlu...suplmnt saya start ambil dari awal, saya banyakkan membaca ilmu2 dunia kehamilan, banyakkan solat hajat + amalan rohani utk baby...alhamdulillah masa tuh saya seorg ustazah dan seawal 7 bln, saya start nekad utk resign guru tuh sbb mmg btul2 dah x larat nak bawak kandungan tuh...berat tuh ( 7 bln ) dah mencecah 88kg dan 9 bln capai 92kg, bayangkan la mcm apa...kikiki

Dipendekkan cerita, dpt la seorg baby boy time tuh yg diberi nama "Irfan" yakni yg cerdik...dah besar pon haa, darjah 2 skrg ni...sebelah tuh mya, satu2 nya anak perempuan saya, beza hanya setahun je sbb mmg time tuh nk dptkan sorg lg baby perempuan supaya irfan ada jugak kawan...☺️


Cumanya saya nak pesan kat sini , kalau kalian benar2 nak plan hamil, kena get ready awal2, i mean dari segi ilmu smua...banyak bnde kalian kena tahu...

Jom saya share kan tips2 pnting utk cpt hamil :-

1) download apps "my days" kat smartphone kalian

2) kena bincang dgn suami terlebih dahulu, bg yg blum ada baby, of cource x yah bincang sbb dah tentu2 kalian nak baby kan...

Bg yg dah ada 2-3 org anak, jika plan nak tmbh ahli baru, mst bincang dgn suami..tnya pndpt suami...mcm saya, mmg saya bncg dan bila bg greenlight, saya trus usaha sama2 ngn suami...sbb ianya lbih berkat bila kita dahulukan suami dlm sgl hal...trust me! 

3) start mkn folic acid dari awal contoh mcm b com shaklee, set kesuburan shaklee...mula dr skrg..jgn berkira bab duit, kalau kita terlalu berkira, bagaimana rezki nak dtg kat kita...

4) banyakkan bersedekah - cara ni sgt2 ajaib...sbb smua kesulitan dan kesusahan yg kita alami dpt dibersihkan dgn sedekah...jadi lah seorg yg pemurah...

5) redha - setiap usaha yg kita lakukan mst ada yg berjaya dan x berjaya dan bila x berjaya tuh, jgn trus2 give up...usaha lagi sampai berjaya..cek balik mana silapnya...saya slalu buat cmni so that kita leh bermuhasabah diri

Jom kita cek jadual kat bawah ni :-



Ok berdasarkan jadual kat apps my days saya setiap bulan...bulan 10 thn 2013 , saya start period pada tarikh 25 oktober dan berakhir pada 29 oktober 2013


Ok yg warna kuning tuh pula adalah hari subur saya...aplication ni sgt2 bgus so that saya tahu bila tarikh subur saya

Ok berdasarkan jadual kat atas tuh, jadual subur saya jatuh pada tarikh 9-14 hb november...penting ya bg mereka2 yg ingin plan hamil, yg jnis susah nak melekat tuh, bagus buat cara cmni...buat ketika hari subur so percentage nak dpt baby lbih tggi dari buat pada hari biasa...trust me! 


So hjg bulan 11 bila period saya lambat, saya jadi debar2 utk cek upt...bukan apa, takut saya frust tp aturan Allah sgt2 cntek buat kami...

Tghari jumaat tuh saya trus buat upt dan hasilnya Alhamdulillah...

Kita akan dpt bila kita sntiasa sabar n usaha...yg pnting jgn lupa Dia sbb dekat Dia la kita nak mintak apa shj...so jika kita jaga Dia, insyallah Dia x kan lupa kita...trust me! 

4th pregnancy kali ni saya benar2 excited nak sambut ahli baru..

Bg yg ingin plan hamil, jika nak dptkan set kesuburan seperti yg saya consume, bolehlah trus email order kalian ke honey_nurhaliza@yahoo.com...dun worry, saya akan bg panduan / guide skali nnt...😊

Note : kpd smua customer2 trsayang , saya dah pon reply smua email2 kalian ya...so kalau x de kat inbox, sila cek di ruangan spam email ya..kdg2 takut masuk spam box email...

Tiada yg terkecuali, smua yg email saya dah reply ya😘

Adakah Anda Ibu Hamil yg Ada Masalah HB Rendah?


ANDA HAMIL?? 
MASALAH HB RENDAH?? 
CUBALAH VITALEA SHAKLEE.. 


Hot Testimoni :-

Saya sendiri alami... masa pengalaman anak pertama,kedua dan ketiga..

dulu masa anak pertama HB hanya 9 ke bawah sahaja ... Sejak consume VITALEA secara konsisten dan Istiqamah Alhamdulillah HB paling tinggi range 14 ke 13 dan paling rendah 10.5.. 

VITALEA..CUBALAH SEKARANG!!

Jangan Ambil mudah HB rendah. DAN Tips tingkatkan HB semasa hamil

Apa itu Anemia?
Kurang darah ialah keadaan di mana kepekatan darah merah adalah kurang daripada biasa. Dalam istilah perubatan, seorang yang mengidap kurang darah mempunyai kepekatan darah merah kurang dari 9 gm peratus hemoglobin. Hemoglobin merupakan pengakut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga.

ANEMIA BOLEH MEMBAWA MAUT!

Ibu hamil dan menyusukan anak memerlukan zat besi yang cukup untuk proses kehamilan dan penyusuan yang baik, lebih-lebih lagi bagi ibu hamil yang mengalami pendarahan, dan ibu menyusu yang sudah kedatangan haid.

Tanda2 kekurangan zat besi:

Badan letih dan lesu
Kulit kelihatan pucat
Sering hilang fokus
Semput
Sakit kepala da pening
Jantung berdebar dengan cepat
Sering lupa
Tersangat kurus
Loya

Anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan kesan kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Kepada ibu :
Keguguran
Bersalin Awal
Kematian janin dalam kandungan
Tumpah darah semasa & selepas bersalin

Kepada Janin :
Kurang berat ketika lahir (kurang 2.5kg)
Lahir tidak cukup bula
Lemas semasa lahir
Pertumbuhan bayi terbantut

Tahap anemia
< 6.9 Sangat Teruk

6.9-8.0 Teruk

8.0-9.5 Sederhana

9.5-10.5 Ringan

10.5 - keatas bagus

# Khasiat Utama Vita-Lea Shaklee

- Sebagai penambahan tenaga segera, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian

- Pelengkap Nutrisi, kerana kita sering kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan ANEMIA

- Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar

- Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan

- Elemen penting pada sel tubuh, kerana ia menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid.

- Melindungi organ seperti buah pinggang, jantung dan hati

Anda ingin mencuba multivitamin dari kami? Email ur order ke honey_nurhaliza@yahoo.com