24 July 2014

~ Makeup Simple For Hari Raya ( versi makeup Mama Beranak 4 ) ~

Alhamdulillah arini 24 Julai 2014 so bermakna dh 26 hari kita smua menyambut Ramadhan kan?? so cmna puasa kalian? mama2 yg preggy mcm saya cmna puasa tahun ni?? penuh x??

Bg yg bertanyakan kat email samada saya dh bersalin ataupun belum, saya masih lagi menanti saat2 indah nak melahirkan zuriat yg ke 4 ni...baby ni x mo gak kuar2..selesa agaknya dok dlm pewut mama die ni...tp dh bnyk kali daa alami false contraction, ingtkan bebetul la dh nak bersalin, pastu sakit tuh hilang...baby nak main2 kan mama yaa...xpe la mama tetap sabar menanti saat2 baby nk kuar ok...

Ok sambil2 menanti detik2 melahirkan baby saya ni, dgn rasa rendah dirinya, saya suka nak share kan makeup simple utk hari raya kali ni, rasanya dh lama sgt x buat entry sharing ttg makeup2 kan..bukannya x mo buat, tp komitmen anak ramai cmni la...hihih...kene setlekan yg penting2 dlu...tambah2 dh anak 4 x lama lg ni...lg la kene jd supermommy...terkejar sana sini uruskan bsness & family...tp saya happy sbb saya dpt buat 2 benda yg saya suka..bsness sndiri + family...smuanya dr umah...nak tahu cmna nak create income mcm saya, nnt kalian boleh email yaa...

Ok berbalik tentang entry kali ni...makeup ni terlalu simple but dlm masa yg sama, still boleh nampak perubahan kat muka kita masa hari raya nnt...x de la nampak kusam & x bermaya je kan...tp cara makeup mesti betul yaa...so x de la nampak terlalu tebal & capuk2 nnt...

Kalau korang nak hasil makeup yg cntek & nampak lebih sihat/fresh kan, cntekkan skin kita dulu...trust me, bila skin kita sihat, automatik kita x perlu brg2 makeup yg terlalu banyak utk tutup segala cela kat bhgn muka kita...bila skin sihat, makeup simple2 pon nampak lebih smooth, cpt & lebih fresh...

So cmna nak dptkan skin yg sihat?? suplement skin sgt2 saya tekankan + mesti istiqamahkan amalkan setiap hari dan paling penting air mesti minum ckup yaa...bg yg ingin tahu suplement skin apa yg terbaik yg saya amalkan, boleh emailkan after korang baca entry ni yaaa...

ok b4 saya mulakan guide makeup simple ni, meh saya listkan dlu ya brg2 makeup yg perlu korang ada :-

1) cc cream ( saya x guna foundation ya )
2) mineral powder foundation Mary Kay
3) gel liner ( bobby brown )
4) brow pencil ( mac)
5) maskara ( mac)
6)blusher pink natural ( nars )
7)lipstick ( anna sui )
8) brush2

haaa nampak x brg2 makeup kat atas tu?? x de pon concealer , foundation kan?? sbb skin yg dh sihat, xperlu lg nak conceal2 cela kat muka..tuh sbb kena jaga kulit muka supaya sihat...

tp bg yg ada cela, korang leh gunakan concealer / foundation yg more coverage yaa..tp jgn letak banyak2 tau...nnt capuk2 bila korang peluh2 masa hadiri open house..:P

step2 nya ialah:-

1) bersihkan muka dr segala kekotoran, seelok2 nya after mandi tuh b4 makeup dh siap2 guna toner n moisturiser ya utk kekalkan kelembapan kulit...so x de la nnt bila makeup tuh nmpk skin kita dry

 ok ni contoh muka yg telah saya sapukan toner, moisturiser + primer ya...biarkan kering jap ok then baru kita apply CC CREAM
 
2) jika ada makeup primer pon bgus sapukan ke seluruh muka agar makeup kita tuh td nampak lebih smooth , rata n more natural...saya suka gunakan makeup primer marykay tuh...so makeup lebih lasting...nk order after raya yaa...

 Ok ni makeup primer paling best yg pernah saya guna...so makeup nmpk lebih smooth, natural n lasting...sebelah tuh foundation marykay tp tutorial arini saya x guna foundation ya sebaliknya saya applykan CC CREAM


3) After muka dh siap2 sapukan cc cream, then sapukan mineral powder, x kesah brand apa pon tp tutorial ni, saya gunakan mineral powder marykay sbb lebih halus & lasting..jika dh apply foundation, seelok2 nya guna mineral powder ya, jgn sapukan 2 way cake sbb nnt nampak makeup lebih tebal..dan tips yg bagus, gunakan brush powder...saya recommend kan brush bobby brown ataupun MAC ya...mmg la seketul brush tuh ratusan ringgit tp kualitinya sgt2 bgus n tahan lebih lama.

4) next seterusnya, lukis kening...so bg kening yg agak tebal mcm saya, jgn cukur tau, so kalian bleh gunakan teknik sapuan concealer bawah kening utk nampak kening kita lebih kemas...mula2 tuh lukiskan dlu brow pencil ya..saya lebih sukakan kaler brown sbb nampak lebih more natural, jika guna kaler black, takut nampak solekan kita td lebih garang...nak raya umah org mesti la nak nampak mcm ayu2 kan...hihihi...so solekan kita mainkan peranan.
 

ok ni contoh kening yg dh pon siap, saya gunakan brow pncil mac kaler brown ya..bawah tuh yg selerak2 saya applykan concelaer agar nampak lebih kemas..ingat ya JANGAN CUKUR, BERDOSA!

5) Dah siap lukis kening, kita pergi bhgn solekan mata plak...ok bg saya kalau nak natural, korang boleh sapukan eyeshadow kaler2 earth contohnya brown / gold...boleh je nak apply kaler2 lain, tp x jd la nnt solekan natural...so solekan natural ni bagus utk waktu siang, jika solekan malam, korang leh guna kaler2 yg lebih gelap sket utk effect di bhgn kelopak mata.. ermmmm faham x ni?? :P

6) then ambil gel liner sapu di bhgn mata atas dan bawah ya...depends la korang nak apply pekat2 ataupun samar2 je...tp kalau solekan natural, kita lebihkan eyeliner pekat di bhgn mata...so nampak mata lebih memukau gitew..sbb eyeshadow kita td dh kaler2 natural kan..so eyeliner tuh buat pekat2 sket nmpk cntek..kali ni saya guna gel liner bobby brown, so x de la nampak smudge ataupun eyeliner td luntur bila terkena cahaya matahari...tetap nampak lasting...

7) sapukan maskara utk bulu mata atas & bawah ya...solekan kali ni mmg x guna eyelashes ya sbb mana sempat nak pakai2 bila dh ada anak 4 ni...smuanya nak kena cpt2...so maskara pon dh ckup daaa utk effect bulu mata panjang tp pilih brand yg elok2 ok...


 ok ni contoh solekan natural utk kening & mata yg telah pon siap..

8) dh siap bhgn mata, applykan blusher pink natural ya, kali ni saya lebih suka gunakan NARS..sbb pink die sgt2 natural n solekan kita td nmpk lebih fresh n hidup...:)

9) ok bg tutorial kali ni, saya gunakan 2 jnis kaler lipstick, kali ni saya pilih jnis matte lipstick ya supaya x perlu touch up banyak2 kali...touch up pon after solat je nnt...so ada 2 pilihan, utk natural saya guna kaler NUDE & HOT PINK..so ikut la korang nak apply kaler yg mana...tp dua2 kaler ni mmg favourite saya...


kiri tuh saya applykan NUDE LIPSTICK manakala belah kanan, saya applykan hot pink, so nampak solekan lebih fresh n berani selain merah..
 
 NUDE LIPSTICK

 HOT PINK NATURAL LIPSTICK



10 ) Ok last skali , kemaskan makeup kita td dgn mineral powder ke seluruhan muka yaa..seelok2 nya guna brush powder yg besar tuh ya, so sapuan lebih sekata

so korang boleh compare kan sedikit perbezaan antara makeup dan juga tidak bermakeup...walaupun gaya solekan kita td natural, tp setidak2 nya ianya memberikan effect muka yg nampak lebih fresh bila nak menghadiri rumah saudara mara serta rakan2 kita di hari raya ni...so x dela muka kita nmpk sugul n kusam je kan....

SELAMAT MENCUBA....

BG YG INGIN ORDER SUPLEMENT,  KALIAN BOLEH MEMBUAT ORDER SEPERTI BIASA YA, STAFF AKAN POSKAN SMUA ORDER2 KALIAN...TERIMA KASIH

DOAKAN SAYA SELAMAT BERSALIN YA, X LAMA JE LG NI SEDANG MENGHITING HARI...