31 August 2014

~ Sharing : Amalan / Cara Berpantang Saya ~



Arini dah genap 32 hari saya berpantang, saya still lagi berpantang seperti biasa walaupun saya dh mula bersolat, alhamdulillah darah nifas btul2 stop tepat 29 hari arituh...rasanya dlu masa bersalinkan 3 org anak saya dlu, x de la skjp cmni...

Apa rutin seharian saya ketika berpantang?? meh saya nak share2 ngn kalian smua..mgkin boleh dijadikan panduan utk mommy2 to be di luar sana yaa..setiap org mungkin lain cara berpantang nya, ada yg terlalu straight sgt sampai smua bende x boleh sentuh..saya just buat amalan2 yg ibu saya ajarkan, janji ianya tidak memudaratkan , menyusahkan saya + bdn saya lebih sihat n cergas, itu dah ckup baik bg saya.

Set Pantang utk baby yg ke 4 ni, saya dh decide utk mengambil set NAWAL HERBAL BEAUTY, mmg saya ambil fullset sbb smuanya dh complete, dan ada beberapa item set pantang yg lain, saya ambil set Trubellai , yg trubellai nya set, saya ambil corset, herbal scrub, minuman gamat. ok complete..

 saya ambil fullset nawal herbal ni...nnt saya share kan review ttg set ni yaa...yg ni set utk luaran yaa


ok yg ni plak mmg menjadi pilihan no 1 saya set berpantang saya utk dalaman...yg bestnya, bdn still bertenaga walaupun x ckup tdo, luka bawah cpt sembuh, susu bdn alhamdlillah sgt2 meriah + bonus skin kembali bermaya n more glowing sbb ada nya esp, vit c dan vit e...very recommended!!

Amalan dan Petua Melayu Ketika Tempoh Berpantang

1. PENGAMBILAN MAKANAN YANG LEMBUT & MUDAH HADAM
Untuk 2 minggu yang pertama saya mengamalkan makanan yang lembut, mudah hadam, berserat dan seimbang seperti nasi bubur, sup sayur, oat mill dll kerana ia akan melancarkan sistem penghadaman dan memudahkan pembuangan air besar. Elakkan makan makanan yang sukar dihadam dan berminyak atau pedas seperti nasi, sambal, berlemak dll kerana ia akan menyebabkan usus pedih dan sembelit..dan juga saya tambahkan pengambilan suplement utk bdn lebih sihat, luka cpt sembuh, dan banyakkan lg susu bdn.

2. PILIHAN MAKANAN SEMASA DALAM PANTANG
Seboleh mungkin, saya akan banyakkan pilihan makanan dari kalangan sayur-sayuran yang direbus atau makanan yang dipanggang, direbus atau dibakar berbanding makanan yang digoreng. saya akan pastikan makan makanan seimbang dimana setiap hidangan mesti ada protein, kabohidrat & sayur- sayuran. Elakkan makan makanan atau buah-buahan yang masam atau berasid. Menurut petua tradisional, elakkan makan tumbuhan@sayuran yang berlilit dan/atau untuk ulam pastikan ia dicuci bersih dan dicelur sebentar untuk elak kembung perut atau keracunan makanan..ni tips org tua2 dlu la..ada jugak kebenaran nya...

 ni lauk2 yg wajib ada masa saya berpantang, halia dan lada hitam sgt2 bgus utk buang angin dlm bdn after bersalin...



3. AMALKAN MINUM AIR MASAK 2 – 3 LITER SEHARI
Pakar-pakar pemakanan mengesahkan kekurangan air didalam badan menyebabkan kekurangkan cecair didalam darah dan fenomena ini melemahkan badan dan menyebabkan keletihan...tuh sbb saya dinasihati minum air masak segelas setiap sejam atau 2 – 3 liter air sehari kerana ia akan membuat saya kekal cergas dan boleh mengekalkan tenaga. Jangan takut tau,  anda tidak akan boyak dengan minum air kerana ia akan mengembalikan bentuk badan anda serta mengempiskan perut...saya akan elakkan minum minuman manis ,berkafein, bergas atau berakohol kecuali susu dan koko kerana ia akan mengurangkan cairan tubuh kita dan membuat kita sakit kepala, pening dan/atau kembung perut.


 dgn penapis air yg cntek mcm kat atas ni, saya rasa lebih bersemangat n mudah utk minum air 3-5 lter sehari, sng nak bawak ke mana2..air pon bila minum rasa bersih je...

4. AMALAN MANDIAN & KEBERSIHAN DIRI
untuk tujuh (7) hari pertama,saya mmg x mandi langsung, just lap badan dengan air suam sebersih-bersihnya dan jangan mandi dahulu kerana badan sedang sakit dan urat membengkak. Hari-hari seterusnya mandi sekali sehari sahaja sebelum pukul 9 pagi dan lap badan pada waktu petang sahaja. Ini adalah untuk mengelakkan diri dari jadi boyak dan kembang...selepas tempoh 7 hari pertama, saya akan mandi dgn mandian herba ( bli yg dh siap packing) bdn saya mmg rasa segar sgt, selain itu saya akan pastikan  diri saya berparam, berpilis atau bertangas...sgt2 wajib

 selepas 7 hari, saya akan mula mandi gunakan mandian daun2 herba ni..saya mmg pilih nawal herbal set sbb dlm set pantang yg saya beli tuh, smuanya dh siap2 ada di dlm nya...sgt2 best, rasa bdn ni fresh je..highly recomended!!


5. HADAPI KESAKITAN PADA JAHITAN VAGINA, BEDAH DAN KEBENGKAKKAN PAYU DARA
  Masa sblm keluar hospital, saya dinasihati agar mengambil ubatan yang diberikan oleh doktor seperti antibiotik atau Vitamin C untuk merawat luka-luka jahitan , tp saya gantikan ubat2 doctor bg tuh dgn suplement shaklee, saya dh terbiasa dgn suplement ni utk mempercepatkan luka2 bersalin saya agar cpt sembuh. Kadang kala luka jahitan amat memeritkan dan mengerikan. Nasihat saya, sentiasa jaga kebersihan dan cuci jahitan dengan campuran air suam dan sedikit garam halus ataupun saya gunakan intimate wash herba ( dh ada dlm set berpantang yg saya beli ) Selepas cuci, lap kering luka jahitan tersebut untuk elakkan jangkitan. Sentiasa tukar pad bersalin walaupun darah tidak banyak keluar untuk kesihatan dan kebersihan luka jahitan tersebut.

 nampak x smua set nawal kat atas tuh?? complete smuanya dh siap ada..intimate wash sgt2 wangi n rasa fresh herba..paling saya suka adalah set tungku herba nawal tuh, sbb dh siap ada dia nya kain pembalut yg mengandungi herba, saya mmg bertungku setiap hari..rasa bdn lebih ringan je, angin pon x mudah masuk dlm bdn..terbaikkkk


lagi satu saya nak share, Kebengkakan payu dara sering terjadi kepada ibu-ibu yang baru bersalin. Menurut petua tradisional, untuk melegakan kebengkakan tersebut , saya akan ambil sekelopak kobis sejuk (yang telah disejukkan dalam peti sejuk) dan diletakkan didalam coli untuk melegakkan kebengkakan payu dara tersebut. Ini hanya petua, Apa-apa pun dapatkan nasihat pakar sekiranya keadaan teruk..ok?

6. ELAKKAN KEJADIAN BENTAN
Orang tua dahulu menasihati ibu-ibu bersalin agar jangan menjerit atau mengangkat benda-benda berat dalam masa sebulan sebab TAKUT BENTAN dimana badan akan sejuk mengigil dan darah turun dengan banyak. Rehatkan diri dan tidur secukupnya untuk kembalikan stamina. Saya akan sentiasa pakai stoking dan berselipar didalam rumah. PETUA Sekiranya ANDA BENTAN, ambil dua ulas bawang putih dan dititik bersama kulit. Sapu bawang putih tersebut pada kuku jari tangan dan jari kaki sahaja selalu. Insyaallah berkurangan. Tiada perubahan jumpa dengan Doktor Pakar dengan segera...tp alhamdulillah sepanjang tempoh 32 hari saya berpantang ni, saya tidak mengalami bentan, syukur...

7. MEROYAN & CUKUP REHAT
Untuk elakkan Meroyan, PERTAMA: Rehatkan diri secara fizikal dan mental. KEDUA: Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang berpantang dan selepas berpantang sehingga badan kembali sihat. KETIGA: SAYANGI DIRI ANDA, jangan rasa bersalah sekiranya anda berehat dan mengagihkan tugasan kepada suami, ahli keluarga atau pembantu rumah kerana sesungguhnya anda dalam proses penyembuhan daripada kesakitan yang amat. KEEMPAT: Pilih amalan berpantang yang selesa dengan anda sebelum anda bersalin dan waktu berpantang akan menjadi sesuatu yang disenangi. KELIMA: Hormati pilihan & diri anda dan tolak pilihan orang lain sekiranya ia membuat anda tertekan. Tekanan patut dihindari semasa dalam atau selepas pantang kerana ia boleh menyebabkan gangguan emosi berpanjangan.

8. BERURUT, BERSENGKAK, BERTUNGKU DAN BERBENGKUNG
  2 hari slps bersalin, saya dh mula berurut badan tapi nasihat saya jangan bersengkak dahulu kerana rahim tengah cedera dan membengkak. Kalau boleh tunggu selepas pantang apabila rahim telah kembali kesaiz asal. Bertungku juga elok untuk mengurangkan kebengkakkan kecederaan dalaman. Tetapi biarlah berpada-pada...sampaikan nurse yg cek perut saya puji sbb x smpi smggu rahim saya dh mula kecut...tuh sbb bagusnya bertungku ni...saya mmg jaga btul2 time berpantang ni.

9. PENGAMBILAN SUPLEMENT ( SET BERPANTANG SHAKLEE)
ni pengalaman saya la, utk dalaman mmg saya pilih set shaklee, bukan x mo beli set2 dalaman yg ada kat luar2 tuh cumanya dari dlu bdn ni mmg dh terbiasa amalkan suplement shaklee, so saya dpt manfaatnya dr suplemnt2 shaklee yg saya amalkan, saya akan tetap 'setia" dgn shaklee selama2 nya..sampaikan masa bersalin arituh, nurse2 yg menjaga saya arituh pon beli set2 shaklee yg saya amalkan...alhamdulillah saya rasa puas bila saya share ttg kebaikan yg saya dh dpt dgn org2 lain...so ilmu2 yg kita ada tuh, jgn la kedekut ya utk dikongsikan, nnt kebaikannya pon kita akan dpt jugak...
utk berpantang ni, saya mmg amik set pantang shaklee fullset, set utk skin, + tambahan set utk bf kan baby Rizqi...hasilnya alhamdulillah, bdn lebih bertenaga ketika menyusukan baby saya walaupun waktu tdo saya ting tong2..susu pon alhamdulillah dgn izin NYA, banyak & cukup utk my baby sampaikan bila baby tdo , bengkak2 dibuatnya sehinggakan saya terpaksa pump.


ini rutin seharian saya, sewaktu baby sdg tidur, saya akan pump utk readykan stok2 susu utk baby Rizqi, saya akan pastikan saya mengepam /direct feed setiap 2 jam skali..alhamdulilah susu saya banyak, murah betul rezki baby Rizqi..saya akan teruskan full bf sehingga 2 thn mcm 3 org anak saya yg lain...

setiap kali pump saya x kan tunggu masa yg lama utk penuhkan botol susu medela ni..biasanya ianya mengambil masa 10 minit utk dptkan 150ml ( 5oz), syukur Alhamdulillah...

Kesimpulannya, amalan berpantang yg saya amalkan setiap kali bersalin, mmg saya akan jaga betul2, saya x cheat langsung amalan2 ketika berpantang, mmg saya follow ketat2 sbb saya nak bdn saya cpt sihat, luka cpt sembuh, nak banyakkan susu bdn utk Baby Rizqi saya dan of cource utk bdn langsing smula...tp skrg ni saya belum start lg diet sbb masih full bf baby, tp walaupun blum start berdiet, saya mmg x sentuh ais sbb ais ni la yg menyebabkan bdn cpt gemok, mkn nasik 2x sehari hanya 1 senduk shj, sapu cream pecah lemak setiap kali after mandi dan nak sleep..mmg banyak perubahan nya, nak2 saya full bf baby, so berat bdn lebih mudah turun dgn cpt , nnt saya akan sharekan cara turunkan berat bdn after bersalin pula ya utk next entry...

 semangat betul baby Rizqi skrg, insyallah dpt khasiat dr susu ibu yg mama bg ni yaa..:)



MEMO : BG CUSTOMER2 YG DH BUAT PAYMENT UTK SET BERPANTANG, PREGGY SET, BF SET DAN JUGA SET KESUBURAN SHAKLEE, SERUM BREAST, PIHAK ADMIN AKAN MULA POSKAN ORDER2 KALIAN PADA HARI SELASA YA SBB ESOK ISNIN CUTI..TRACKING NO SAYA AKAN UPDATEKAN DI EMAIL MASING2 YAA...

BG NEW CUSTOMER YG INGIN MENDAPATKAN APA SHJ SET2 DARI SHAKLEE + GUIDE MKN YG BETUL, BOLEH LA MEMBUAT ORDER KALIAN DI EMAIL SAYA honey_nurhaliza@yahoo.com ..insyallah admin akan reply email anda satu persatu ok..:) 

KEPADA MEREKA YG INGIN DPTKAN SET BERPANTANG NAWAL HERBAL BEAUTY DARI SAYA, BOLEH LA EMAIL SEPERTI BIASA YA, NNT SAYA AKAN EXPLAIN KAN SET2 YG ADA YA...
 

NEXT ENTRY : TIPS TURUNKAN BERAT BADAN KETIKA BREASTFEEDING..






19 August 2014

~ Pengalaman 4th Bersalin -


Syukur Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 20 saya menjalani tempoh berpantang..smuanya berjalan dgn lancar sbb now saya dh pon balik ke rumah sndiri dan dijaga dgn baik oleh suami tersayang...walapun ianya x se perfect sebagaimana mama saya jaga tp saya tetap bersyukur, segala2 nya dijaga dgn baik oleh si dia..

Ok now saya baru shj abes bertungku, susu pon dh siap2 pump utk ready stock sampai ptg nya stok...saya akan readykan smua stok susu bila si manja saya tidur lena...saya pula?? of cource tidur saya mmg x lena mcm org lain, ketika org lain tidur, saya bersengkang mata utk readykan stok2 susu utk si manja Rizqi saya..inilah pengorbanan seorg ibu sperti saya...

ok cerita berpantang saya akan share kan di entry lain ya sbb arini saya nak share kan pengalaman saya bersalin arituh..mungkin pengalaman kali ni saya x kan lupakan sampai bila2 dlm lipatan sejarah hidup saya ..

Bismillahirrahmanirrahim saya mulakan...

sessi flashback 20 hari yg lepas :-

29hb Julai 2014 - Selasa ( Raya ke 2 )

Ok arini dah pon masuk syawal yg ke 2 & now jam menunjukkan ke angka 1 pagi, perut mula rasa x selesa , gerakkan baby rasa aktifnya lain mcm...saya mulai risau...

3am : tetibe saya terjaga dari tidur sbb rasa sakit di bhgn mata...saya lantas bangun ke bilik air & mendapati mata sebelah kiri sakit yg teramat sgt dan tidak boleh buka langsung..dlm hati kecil bersuara , mungkin saya sakit mata...saya tetap bersangka baik time tuh, x mo fikir yg bukan2..
saya cuba tidur smula namun gerakkan baby dlm perut terasa betul lain mcm nya..terasa baby mcm ketuk2 je perut ni...

6:30 am: saya terjaga dan terus solat subuh dan kali ni mmg mata saya sakit sgt2 sampai x boleh bukak lagi...pedihnya hanya Allah yg tahu...saya bgtau hubby, dan die terus ajak ke klinik tp hampa nya smua klinik tutup...yer la kan, mana ada klinik bukak lagi raya ke 2 ni...hubby decide terus ke hospital terus...sng pape hal refer hospital je.

hujan mulai lebat pagi ni mengiringi perjalanan saya ke hospital...

sepanjang dlm perjalanan, mmg saya menangis2 sbb kan mata yg sakit, pedih, + x leh bukak...perjalanan dr umah ke hspital mengambil masa 25 mnit shj sbb hubby mmg drive laju giler time ni.

sesampai je di bhgn unit kecemasan, dorg terus tolak saya menuju ke labour room sbb time tuh gerakkan baby saya rasa kurg bergerak..

8:30 am: saya dh pon masuk area labour room & sementara menunggu giliran saya, x henti2 mulut ni berzikir agar Allah mudahkan urusan bersalin saya ni dan doa baby dlm perut ni still lg ok..Allah je yg tahu bagaimana perasaan cemas + takut saya ketika ni, dgn sakit mata x leh bukak ni lagi ditambah pula baby saya kurang bergerak...

"Allah, selamatkanlah  bayi di dlm perutku ini !!! " x henti2 saya doakan utk baby ni...saya sakit cmna skalipon xpe la, janji baby saya selamat !

ok now sampai giliran saya...

doctor : hye hanny, how are u today?? dah rasa sakit2 mahu bersalin?? ada keluar tanda2 bersalin x mcm darah atau air ke??

saya : belum lagi doctor, tanda2 x de lagi cuma saya dtg pagi ni sbb gerakkan baby saya kurang laa sbb mlm td mmg aktif sgt2, tp pagi ni belum terasa lagi gerakkannya + mata kiri saya sakit yg amat sgt dan langsung x leh bukak...

doctor : ohhh cube buka sket mata kiri u ni...i nak check dlu...jika serius, saya akan refer pada pakar mata dlu yaa...setlekan mata u dlu then baru kita fokus for ur baby yaa..

saya :ok kalau boleh setlekan cpt ya mata saya ni, saya dh x tahan sgt sakitnya ni, nak bukak pon terasa sakit + pedih.

sambil2 tuh saya tunggu nurse utk bawak saya ke pakar mata...dlm hati doa mcm2 agar smuanya ni dipermudahkan oleh Allah...

dipendekkan cerita...

doctor pakar mata kata, bhgn kornea mata saya luka sbb kan pemakaian lens yg terlalu lama dan jika mata saya x sembuh & tak boleh bukak dlm masa 24 jam, mgkin doc akan ambil tindakan susulan...setiap 4 jam , doc akan masukkan antibiotik dan ubat mata dlm mata...

5 jam selepas tuh, dgn izin Allah , mata kiri saya dah boleh bukak sepenuhnya tp ianya sgt2 kabur...xpe janji mata ni dh boleh bukak dan doctor beritahu ianya akan pulih tp kene konsisten guna ubat mata tuh...

ok part mata dh pon setle,  n now turn utk baby ni plak...sejak saya sampai hspital pagi td dan sehingga waktu zohor tghari ni, gerakkan baby hanya 2 gerakkan shj...mmg dlm hati ni sgt2 risau dan saya & hubby decide for induce shj...

after dh dgr kaunseling dari doctor, akhirnya kami pon mendatangani surat perjanjian utk induce..kalau boleh doctor mmg x advice utk saya lakukan induce sbb sakit contractionnya mmg 2x ganda dari sakit bersalin natural tuh...tp sbb kan  pergerakkan baby yg saya rasa kurang bergerak ni,  saya mmg kuat nak lakukan induce.

6pm : hubby antar makanan , saya sempatlah jamah 2-3 sudu b4 saya dimasukkan ke dlm labour room utk diinduce.

7pm : saya dh pon berada di labour room..terasa betul debaran nya sblm saya diinduce, saya sempat abeskan baca surah Yassin time ni.

tepat jam 9pm :  doctor pakar pon dtg beramai2 mengerumuni saya di bilik labour room tuh...b4 induce, doctor tnya saya samada betul ke saya decide nak induce...yeahhh saya nekad utk induce sbb risau baby ni kurang pergerakkannya.

ok dh selamat diinduce utk kali pertama, doc kata jika tiada bukaan after 6 jam, doc akan masukkan lagi ubat yg ke 2..

dlm tempoh 6 jam yg pertama ni, contraction dh mula saya rasakan setiap 10 minit...mmg benar kata doctor, induce ni mmg 2x ganda sakit contraction nya dari sakit natural...

saya terima dgn redha, mungkin ini bhgn saya...ada org mudah sgt bersalin, x yah dok berjam2 pn dlm labour room, ada org sng je bersalin, turun tanda, terus pi hspital then x smpi 1-2 jam dh pon slmt bersalin...ada org susah @ lambat bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dh tetapkan...saya terima dgn redha , mungkin ini bhgn aku, mgkin Allah susahkan aku di bhgn ni dan mudahkan di bhgn lain...

selama sakit contraction tuh la, saya bermuhasabah dgn diri sndiri...time ni, saya sempat lg berwhatapps dgn suami , mintak die buat solat hajat, bacakan yassin mudahkan bukaan utk saya lahirkan baby ni...setiap kali msg2 dgn hubby, air mata saya x henti2 mengalir...

Allahuakbar...sakit contraction makin lama makin sakit dan kerap...x henti2 mulut ni baca لا إلهَ إلا أنتَ 
 سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ

sakitnya Ya Allah...ampunkan dosa2 ku, mudahkanlah utk aku lahirkan zuriat ni...air mata mmg x henti2 mengalir sepanjang 6 jam sakit contraction ni...:(((

after 6 jam induce pertama : doctor pakar dtg utk cek bukaan serviks, tp dgn hampa nya still lagi 4cm dari td...

doctor masukkan lagi induce yg ke 2 yakni masuk ubat kali ke 2 dan doc akan dtg lagi after 6 jam utk cek bukaan serviks...

"Allah, mudahkan la, jgn Kau persulitkan keadaan aku yg nak lahirkan baby ni...:("

30hb julai 2014 - syawal ke 3 :-

9am : after 6 jam yg ke 2 , doctor pakar pon dtg lagi utk cek bukaan serviks saya yg seterusnya...ada la sket bukaan tp cuma 5cm shj dan doctor masukkan induce ke 3 tp bukan ubat, die mcm tiub bebola dan dimasukkan dlm bhgn serviks kita, masa tuh nak buang air kecil smuanya guna tiub, sakitnya ya Allah...

1 jam slps tuh, tiub yg dimasukkan tuh dah pon terbukak, dan ini menandakan serviks dah ada bukaan tp bila doctor cek , masih belum ckup 10cm utk kita meneran/push baby.

doctor pon terus pecahkan air ketuban pagi tuh...time tuh la sakitnya lagi teruk...setiap 5 minit2 dtg sakit contraction tuh...

11:30am : Time ni la doctor pakar mcm cemas2 je panggil hubby saya masuk terus ke labour room, time ni saya rasa mcm mamai2 je, yerla dgn x mkn nya, x ckup tidur menahan sakit contraction nya tp apa yg saya dgr, doctor suruh hubby sign surat utk czer...

hubby : WHATTT???? CZERRR???

doctor: yerrr sbb ur wife dah 18 jam sakit contraction dan berdasarkan ujian jantung yg kami jalankan, kami dapati keadaan baby mcm stress, maybe sbb dh kurangnya air ketuban, so kami decide for czer

dlm hati saya time tuh, saya dh pasrah & redha seredha2 nya, janji baby ni selamat keluar smua...xpe la kalau czer pon walaupun hakikatnya saya mmg x mo czer sbb 3 org anak saya yg lain smuanya bersalin normal...

tanpa berlengah lagi, mereka tolak saya terus ke bilik operation utk menjalani czer...sepanjang perjalanan tuh, saya sempat doa cmni " Ya Allah, KAU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGASIHANI, BERILAH AKU KESEMPATAN UTK KALI YG TERKAHIR NI UTK BERSALIN NORMAL DI SAAT2 AKHIR, TUNAIKANLAH YA ALLAH PERMINTAAN DAN DOA KU INI, AMIN "

saya tahu saya akan di czer sekejap lagi tp saya tetap berdoa supaya saya dpt bersalin normal di saat2 akhir, sbb saya tahu smuanya tuh dgn izin Allah dan bukannya manusia...doctor hanya merancang shj utk saya bersalin czer.

nurse2 smua dh siap2 tukarkan  pakaian saya utk masuk ke bilik bedah...x tahu kenapa time tuh saya tenang shj...tenang setenang2 nya seolah2 tiada apa2 pon yg berlaku...mulut ni x henti2 berdoa surah al-fatah tuh...A001

sesampai shj di bilik bedah, lampu dh siap pasang, peralatan bedah dh pon ready smuanya...saya lihat pembantu2 doctor seolah2 mcm cemas dan smuanya agak pantas..

doctor : ok hanny, bangunnn kjp, doctor nak masukkan bius terlebih dahulu yaa..

time ni la saya nak bangun mmg x boleh sbb tgh contraction yg sgt2 kuat dan sakit...

saya : saya x boleh bangunnnn...tgh contractionnnnnn...

doctor: ok ada rasa nak buang air besar x?? baring dlu ya, doctor cek kan dlu bukaan serviks ni..allahuakbar, kepala dah berada di hujung ni, ok hanny, ada rasa nak teran x??

time ni la saya rasa betapa ajaibnya kuasa Allah..Dia kabulkan doa saya di saat2 akhir..

time ni la smua nurse2 & doctor2 pakar smua support saya utk push ( teran) utk keluarkan baby..dorg smua x henti tlg saya pegangkan kaki dan bg kata2 smgt utk meneran...

12:04 tghari : akhirnya push kali ke 3, alhamdulillah saya dh dgr suara tangisan baby saya...

MasyaAllah, Allahuakbar !!! saya menangis saat2 ni, menangis yg teramat sgt sbb terlalu bersyukur Allah tunaikan doa dan permintaan saya utk bersalin normal di saat2 akhir..

ada lg 1 keajaban yg berlaku, mata kiri saya yg sakit dh pulih sepenuhnya sbb saya dpt lihat btul2 clear wajah baby saya...saya menangis lagi tanda syukur...ALLAHUAKBAR YA ALLAH

saya rasa skjp sgt tempoh masa bersalin ni, ada la dlm 30 minit kot...alhamdulillah syukur ya Allah..

time ni saya famous kjp sbb smua nurse2 & doctor2 tahu kes saya bersalin normal di bilik bedah...hihi

 alhamdulillah sakit 18 jam, inilah hadiah dari Allah...baby boy dgn seberat 3.44kg..

Masa baby Rizqi dah 6 hari, kami bercadang utk jalani photoshoot newborn baby sbb yg sebaik2 nya 1-7 hari kelahiran sbb baby pon masih lembut lg, sng nak shoot2...



Raja Aiman Rizqi


alhamdulilah dh 4 org daaa anak saya...kjp betul masa berlalu, 10 thn usia perkahwinan saya dikurniakan 4 org cahayamata penyejuk jiwa...TQ ALLAH

NEXT ENTRY : PENGALAMAN BERPANTANG SAYA...;)




11 August 2014

~ Skincare Baru...BMORE GOLD SERIES 24K,yeayyy ~

Fuhhh lamanyaaa x update blog tp since dh slmt bersalin arituh, percayalah hati ni mmg meronta sgt2 nak update blog...ni pon saya kena update lelaju sementara tgh pump susu utk my new baby..uiksss cmna tgh pump susu boleh update blog ek?? haaa dunia skrg kan dh makin canggeh, saya guna freestyle medela sbb ianya banyak memudahkan smua urusan keja saya seharian, maklumlah super mama yg ada 4 org anak ni...so saya kena pandai manage my timetable utk the whole day...

ok2 b4 saya teruskan entry sharing kali ni, nak gtau kat smua org yg saya dh pon slmt bersalin masa 3rd Syawal arituh..alhamdulillah saya telah slmt bersalin normal, baby boy seberat 3.44kg...so full entry ttg cerita bersalin arituh saya akan share kan utk next entry ok...banyak bende saya nak share..tunggu yaa...

nak citer sket, after bersalin ni, mmg hormon kita nak kembali ke normal smula kan..so mmg take time, selain faktor pemakanan yg seimbang, pengambilan suplement sgt2 penting time2 cmni..saya mmg x miss ambil suplement set berpantang, bf set + skincare suplement from shaklee..ini je yg boleh membantu keadaan + kulit saya kembali normal mcm dolu2...

Act, skin masa preggy arituh x la seteruk mana pon cuma masalah dry skin yg melampau2, tp masa preggy saya mmg abeskan set enfuselle shaklee tuh..mmg thn lama btul set nya, so sgt2 jimat...

Dan skrg ni, saya telah diperkenalkan oleh teman saya akan skincare "baru" di pasaran..act brand ni mmg dah lama daaa kat pasaran cuma set yg saya nak try skrg ni adalah rangkaian yg paling latest skali sbb ada serum gold...kulit awal 30an ni mmg banyak yg perlu dijaga...

ok nak tahu x set yg saya akan saya gunakan sepanjang tempoh berpantang ni??



KELEBIHAN PRODUK BMORE GOLD SERIES 24K ( DE WAJAH )

- Mengandungi ekstrak emas tulen 24k
- Membantu mengurangkan kedutan dan awet muda. ( ok ni paling saya suka! )
- Penggunaan teknologi emas membantu melancarkan aliran darah ke seluruh wajah & menaikkan seri wajah si pemakai.
- Merangsang pembaharuan tisu kulit , menjadikan kulit lebih anjal, tegang & segar
- Membangkitkan aura wajah & memberi perlindungn dari sinaran matahari yg terik.

X sabar nak try skincare yg baru ni plak...hope prob dry skin ni dpt natural balik mcm zaman anak dara dlu..maybe skin jd dry sbb collagen dlm tubuh bdn semakin berkurangan...nnt saya akan update resultnya yaa...tungguuuu...

ohhh yaa lupa pula, pada yg berminat utk dptkan set BMORE GOLD SERIES 24K ni, kalian boleh email pada teman saya yaa theglorygreen@gmail.com ( FARIZA )