20 October 2014

~ Saya Ibu Bf pon Nak Kurus Jugak..jom baca entry sharing ni ~

Alhamdulillah arini dh 75 hari saya brpantang, ada lg tggl 25 hari shj lagi utk saya tamatkan tempoh berpantang ni...ada org mungkin berpantang 44 hari shj, act brgantung pd individu tuh sndiri tp bg saya, saya mmg amalkan berpantang selama 100 hari...

Apa maksudnya berpantang 100 hari ni? ok meh saya explain kan...100 hari berpantang ni, termasuk lah pantang "bersama" dgn suami, berpantang ais , pakai stokin + baju sejuk bila malam setiap kali nak sleep utk elakkan bdn masuk angin, minum air akar kayu ( tp saya buat amik smggu skali shj ), mandi lulur a.k.a scrub setiap hari dan juga pemakaian bengkung ( tp yg ni saya tukar kpd pakai corset )

ok tuh secara ringkas nya la...saya buat ikut mana yg sempat, cntohnya kalau pagi tuh x sempat berlulur, so saya akan buat pd sessi petang , janji setiap hari saya mesti istiqamah buat smua perkara2 yg saya dh listkan tuh..bukannya apa, time pas bersalin ni la kita nak jaga banyak bende, so x de la nnt skin kita nampak kusam je..try la amalkan, berlulur ni mmg saya amalkan dari zaman anak dara lg, bila kalian rajin amalkan, nnt kan skin korang pon lebih moisture dan pink2 gitew..pokok pangkalnya kena la rajin...

dan paling penting skali, penjagaan berat bdn after bersalin ni..tahu2 je la kan masa mengandung arituh mmg gain weight sgt2 bnyk...ala2 datin Juma dolu2...mmg saya jenis berat naik mendadak bila preggy, x leh nak watpe, masa preggy , saya mmg x amalkan apa2 diet langsung, saya makan ikut selera anak tekak saya ni...kikiki...janji baby saya tuh besar, saya suka baby saya besar, sng nak mandikan nnt masa dlm pantang...itu cara saya laa...mungkin org lain x brapa suka baby nya besar...

ok berbalik pd cerita turunkan berat after bersalin ni, berat saya masa b4 mangandung dlm 56kg dan masa 9 bulan arituh dlm 89kg, bayangkan laaa betapa banyak nya berat saya naik...haha..then after baby keluar je, berat saya dlm 85kg, gemok weyhhh...stress?? mahu x stress bila bdn cmtuh tp saya x laa mengamalkan diet yg ketat sbb still lg bf kan Ciqi tuh..tp saya amalkan diet yg boleh ibu2 bf mcm saya ni ambil...tahu2 je la kan bila kita bf ni mmg cpt sgt rasa lapar, asyik nk mengunyah je...but alhamdulillah saya dpt control dgn omega, so selera mkn tuh x la seteruk mana...hihi..

saya diet biarlah lambat janji turun, saya percaya bila kita bf baby + jaga pemakanan, insyallah kita akan dpt smula berat ideal nnt...yg penting sabar, rajin, konsisten buat setiap hari.

Skrg ni mmg saya x sentuh langsung minuman berais, fastfood lagi la saya haramkan dlu amik sbb fastfood dan makanan2 yg diproses tuh la lagi tggi kalorinya...

Bagaimana cara saya berdiet ketika bf baby ni?? ok meh dgn ikhlasnya saya nak share kan dgn korang smua..mana yg nak follow cara ni boleh follow pelan2 yaa...yg pnting KONSISTEN !

1) Jangan skip waktu makan utama ( breakfast, lunch, dinner) especially waktu sarapan pagi..tp saya x ambil yg berat2 mcm nasik lemak, nasik goreng, mee goreng sbb makanan2 ni smuanya tggi kalori...so saya akan gantikan dgn bskut oatmeal, kuih 2 kpg + air horlicks tnpa gula dan esp with freshmilk...buat sejuk2 sgt sedap bila menikmatinya...

2) ambil healthy snack ( snek sihat ) antara waktu breakfast dan lunch, so bila rasa lapar, saya akan standby kan potongan buah2 an dlm fridge, saya dah sejukkan siap2, so bila rasa lapar je, terus makan snek sihat ni..mmg betul bila kita bf baby ni, mmg brganda2 rasa laparnya..so yg control nya adalah otak kita, jgn ikut sgt hati..kalau lapar lagi, saya amik 1 bancuhan esp..

3) Banyakkan pengambilan air masak di antara waktu makan terutama bila terasa sedikit lapar, so saya dh biasa kan, b4 nak lunch je ataupun nk mkn apa2, saya biasa kan minum 2 gelas besar air suam2 panas, so dgn cara cmni, bila kita makan tuh, kita akan rasa cpt kenyang..so x de la makan tambah 2-3 pinggan...dan sehari saya msti ckupkan minum air 3-5 liter, bila bf ni cpt haus wooo...x sedar minum air banyak smpi cmtuh skali..saya mmg sukat brapa jumlah air yg saya minum setiap hari.

4) Lakukan senaman ringan setiap hari, biasanya saya akan buat sit up utk senaman perut, pas bersalin kan perut kita menggeleber dan sedikit buncit kan, so bila konsisten kan buat senaman perut ni, mmg cpt betul nampak perubahan nya...tp after mandi, saya akan sapukan lotion pembakar lemak..buat 3x sehari KONSISTEN! Early November baru saya start continue smula program workout gym saya tuh..

5) Kerapkan penyusuan & waktu mengepam susu utk menggalakkan penghasilan susu ibu dgn lebih banyak sbb boleh bakar 200-500 kalori setiap hari...sbb skrg ni Ciqi dah nak masuk 3 month kan, so demand susu nya makin bertambah, kalau dlu skali minum 150ml ( 5 oz) tp skrg dh 170 ml dlm 6-7oz skali minum...

6) Saya mmg x ambil sbrg pil2 pelangsing ni sbb takut effect pada production susu ibu dan juga effect baby...so saya akan gantikan dgn bantuan suplement yg mana memudahkan lagi proses utk saya turunkan berat badan di samping ianya x ganggu production susu saya..so saya akan ambil suplement yg ada konsep 3B iaitu Bakar, Buang & Bina...maka suplement yg saya ambil setiap hari omega, alfalfa dan Esp..so pd cust2 yg dh pon mendapatkan set2 ni, dptkan jadual/guide yg betul dari saya ya kat email /whatapps

 set yg saya ambil setiap hari, Bakar, Buang & Bina...sape2 yg ambil set slimming bf ni, mesti jaga juga korang punya gaya pemakanan yaa...nnt saya akan guide kan...

 pastikan 1600kcal itu datang daripada sumber makanan yang berkualiti – pastikan adanya sumber fiber dan protein yang mencukupi. Ini akan membantu anda kawal nafsu makan – Kevin Zahri

tuh sbb I LOVE ESP...membantu mommy yg bf seperti saya yg ingin kekal bertenaga semasa bf dan dlm ms yg sama dpt bantu proses utk turunkan berat badan..

update :-

berat after baby keluar : 86kg
after 2 bulan berpantang mengamalkan set ni : 68kg

saya still lg meneruskan misi utk capai berat ideal saya iaitu 56kg...xpe slow2, janji saya sihat dan tidak menganggu production susu saya...nak kurus bukan sehari dua, mesti take time..mesti sabar dan paling penting RAJIN + SABAR...bukan arini amik, sok lusa dh turun 30kg...salah cara diet cmtuh...

7) Makan ikut kiraan kalori - saya download apps ni dkt iphone, so setiap hari, saya akan notedkan apa yg saya makan, dgn cara cmni, memudahkan utk saya pantau brapa jumlah kalori yg saya dh ambil, dan dgn cara ni jgk, saya mkn lebih berdisiplin dan berhati2 dgn jumlah kalori...sgt2 mudah..:)

 update Baby Rizqi : -

masa lahir : 3.4kg
1 month : 5kg
2 month : 6.7kg

alhamdulillah membesar bagaikan juara dgn susu ibu...

Baby Ciqi now dh 75 days..alhamdulillah.:)