26 June 2015

~ Anda Hamil Tp x Mahu Amalkan Pengambilan Suplement ? Apa Effect nya?? ~


 Ciqi nak masuk 11 months..alhamdulillah dh berjalan 2-3 tapak...hope dpt berjalan b4 adik kuar k..

2 hari lepas,  mcm biasa saya check up baby kat klinik...so sementara tggu my turn tuh, sempat la memerhati gelagat ibu2 yg bawak baby2 mereka utk injection dan ramai juga ibu2 yg masih dlm berpantang...

Saya?? hanya memerhati dari jauh shj...

Kebetulan di sebelah saya , ada seorg ibu yg baru shj melahirkan baby nya, dan kami hanya senyum mesra shj, sambil2 tuh saya sempat juga menjeling baby yg dikendongnya...Tp die mcm x bg je ngk baby nya...hihi

Pada awalnya, si Ibu bukan main lagi selimutkan baby nya, x mahu org lain melihat keadaan bayi nya , ataupun mungkin Si Ibu selimutkan bayinya sbb keadaan yg terlalu sejuk di klinik tersebut, saya hanya bersangka baik sahaja..

Tp dalam hati, saya tetap nak tahu kenapa die "terlalu" nak sorokkan baby nya...haha x puas hati jgak ni...last2 saya tegur si ibu yg duduk di sebelah saya...

saya : brapa bulan dah kak?

si ibu : baru 4 hari berpantang ni.

saya : ooyeke, bestnyaaa...anak 1st ya??

si ibu: yerrr anak 1st ( sambil tersenyum ), akak preggy anak pertama jugak ke??

saya : eyhhh x la, ni anak ke 5 daaa...

si ibu : ooooyeke?? saya mati2 ingat akak preggy anak 1st, nampak muka akak sgt muda, umo brapa kak??

saya : saya dah 33 tahun daaa...insyallah ni anak ke 5 saya...( sambil tersenyum malu)

si ibu: alhamdulillah, kiranya akak lg bnyk experience laa dari saya ni

saya : huish x de la, boleh je nak share apa2 yg patut, nak ngk baby boleh??

si ibu: boleh kak, ( sambil bukak selimut kat baby nya tuh ) tp baby saya ni lahir sgt kecik la kak...doc ckp x ckup nutrition masa preggy.

saya : laaayeke...masa preggy arituh x ambil apa2 suplement ke? minum susu x??

si ibu: x de ambil apa2 pon kak, just saya jaga pemakanan saya je, tuh pon kdg2 makan x menentu sbb saya keje shift

saya : laaa, x boleh la cmtuh, sbb once kita preggy, suplement tu sgt2 penting tau selain kita jaga pemakanan .

si ibu : tuh laaa, saya nak makan tp saya takut laa, takut baby saya besar bla bla bla

saya : eyh x la, salah fakta tuh yangg, suplement ni penting tau masa preggy utk ckupkan pengambilan nutrition utk perkembangan janin dlm kandungan kita..sbb kita nya pemakanan tuh belum tentu ckup utk perkambangan mereka dlm perut kita, tuh sbb perlunya suplement.

si ibu: tuh la kak, masa preggy pon mmg saya bnyk sgt masalah kesihatan, cpt letih, mudah mengantuk, x cergas, morning sckness buatkan bdn saya lembik sgt..ni baby dh kuar pon, doc kata baby saya sgt kecik, ni saya bawak klinik pon sbb bacaan kuning nya sgt tggi..so maybe kene admit arini...kulitnya pon x cantek mcm baby2 lain yg saya ngk...bersisik n sedikit kasar..cmna ek kak?

saya : ok now susu bdn bnyk x??

si ibu : susu pon belum ada sgt ni kak...tuh sbb saya bg formula milk je...

saya : huishhh awalnya dh bg susu fm...ok cmni, awak ambil lah suplement utk banyakkan susu tuh, nnt akak guidekan, insyallah selain leh bnykkan susu kita, kulit baby pon insyallah akan berubah jugak...ambik bsness kad  + flyers ni ( sambil menghulurkan bsness kad + flyers shaklee kat die )

si ibu : ok akak, balik ni saya call akak yaa...saya nak beli set mcm akak ckp td..nnt akak bleh guidekan saya kan??

saya : insyallah akak guidekan nnt yaa...

x lama pastuh, nama saya pon dipanggil utk masuk ke bilik doctor utk rutin mcm biasa check up baby , now dah pon 7 bln

--------------------------------------------------------------------------------------------------

nampak x apa effectnya jika kita mengabaikan pengambilan suplement ketika hamil?? bukan saya nak takut2 kan utk bakal2 ibu di luar sana tp saya cuma nak kalian sedar betapa pentingnya suplement ni ketika kita hamil...sbb belum tentu pemakanan yg kita makan hari2 tuh belum tentu cukupnya nutrien2...stuju x??

so plzzz laaa, kita ni hamil nak melahirkan anak2 yg berkualiti, bijak, cerdik, kulit cantek, so masa hamil ni laaa kita jgn skip pengambilan suplement2 preggy set tuh...

x tahu cara pengambilan dan jadual yg betul?? jgn risau, setiap pembelian kalian, saya akan guidekan di whatapps/email yaa....

saya percaya masih ramai lagi ibu2 yg takut nak ambil suplement masa dorg pregnant?? sbb apa?? sbb reason paling famous skali yg pernah saya survey2 kan, " takut baby dorg besar" ini reason yg paling x masuk akal langsung...kita ambil suplement utk perkembangan yg sihat utk si manja kita dlm pewut...utk prkembangan otak mereka, utk pembinaan tulang mereka, utk kulit mereka...so jangan takut2 nak ambil suplement ok?? x tahu, kita boleh belajar...


 fullset preggy shaklee + salindah + air 3 liter sehari...wajibun setiap hari tanpa skip sbb saya nak lahirkan anak2 yg berkualiti + bonus skin anak & ibu cantek..amalkan dengan istiqamah...dh abes boleh purchase lagi dengan saya ya...join ahli lebih berbaloi sayang2 smua..

kalau ditnya, mana satu pilihan antara neurogain dan Omega Shaklee ni?? secara jujurnya,saya lebih suke effect omega shaklee ni berbanding neurogain sbb anak2 saya mmg bijak & cpt belajar bila saya amalkan omega ketika mengandungkan mereka...trust me!

inginkan jadual omega ketika hamil?? boleh purchase di email saya ok..

meh saya nak explain kan kebaikan set preggy yg saya amalkan ni :-

Apakah cabaran lazim dialami oleh Ibu Hamil?
Kehamilan adalah satu proses yang panjang dan mencabar terutama buat ibu yang baru pertama kali Mengandung. Cabaran yang dihadapi ibu dalam proses untuk membesarkan janin dalam kandungan adakalanya amat menduga emosi dan juga kekuatan fizikal.

  • Alahan Teruk
  • Morning Sickness
  • Tak boleh makan atau tiada selera makan
  • Muntah dan Loya
  • Anemia – Berbahaya jika tidak ditangani, boleh menyebabkan tumpah darah semasa bersalin.
  • Keletihan dn rasa malas
  • Mood swing
 Apakah kelebihan yang terdapat pada Set Kehamilan  Shaklee?
  • Kandungan asid folik di dalam B Complex melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang
  • Asid folik jga menghalang ibu dari risiko kanser dan strok.
  • Vita-Lea Shaklee, mengandungi zat besi yang tinggi mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah.
  • Zat besi juga berperanan untuk memastikan bayi mendapat semua zat dari makanan ibu, jadi ini akan mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah bayi kurang berat badan
  • Vitamin C yang mencukupi akan membantu mengurangkan risiko terkena demam atau selsema, satu biji Vita-C Shaklee bersamaan 71/2 biji buah oren. Banyakkan....
  • Omega Guard Shaklee mengandungi DHA tinggi untuk membantu perkembangan otak bayi
  • Kalsium adalah salah satu mineral yang penting untuk ibu mengandung. Ostematrix adalah kalsium-magnesium yang membantu sistem saraf, otot dan peredaran darah si ibu, juga mengelakkan kekejangan yang sering berlaku pada ibu-ibu hamil
  • Juga membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat bagi ibu dan bayi
  • Energizing Soy Protein(ESP) adalah makanan berindek glisemik rendah, jadi dapat memberikan tenaga yang berpanjangan kepada ibu.
  • Juga kandungan protein tulen ESP juga akan menghasilkan sel-sel kulit yang baru, jadi kulit ibu tampak lebih cantik dan kulit anak yang bakal lahir pun akan jadi halus, mulus dan gebu sangat.
so dh nampak kan apa effectnya jika kita abaikan pengambilan SUPLEMENT ketika preggy ni...kene ingt, kita mengandung ni nk lahirkan zuriat yg berkualiti , bijak, tulang kuat, sihat sempurna, dan bonus kulit putih gebu kat baby tuh..

so bila kita nak baby kita cmtuh, jgn lah terlalu "berkira" atau "kedekut" nak belanjakan sedikit wang utk beli suplement2...ubah mentaliti kita smua...

bg yg masih belum mengambil apa2 suplement, belum terlambat lagi utk korg amalkan....saya pesan pd ibu2 muda skrg ni...maybe zerrow knowledge but bende tuh smua kita boleh belajar n bertanya pd yg berpengalaman2...insyallah
 nampak x saya amalkan apa tuh??

yesss saya ni mmg jenis yg suka "berleter" kalau ibu2 x pentingkan suplement ketika preggy...hihi..anak2 saya pon dh faham mama nya jenis cmna kalau skip2 ambil vitamin omega & chew c...tuh sbb mereka smpi skrg dh "terbiasa" sbb kan konsep istiqamah yg saya telah terapkan kat umah ni...

soalan lazim yg biasa kat email2 saya ,

" salam akak cpm, saya baru shj preggy ni, boleh x akak suggestkan suplement yg terbaik utk preggy, saya nak set lengkap ya kak...bli skaligus sng, saya nak join ahli skali ya sbb saya nak dptkan guide akak selama2 nya jika ada apa2 kemusykilan"

kak hanny, brapa ya set preggy dan apa item yg terkandung dlm set ni ya..saya nak beli set 1st trimester dlu ya "

akak, set preggy shaklee ni bleh x saya ambil skali dengan ubat yg doctor bagi tuh??"

kak hanny, pm saya set preggy fullset dan set berpantang shaklee ya...saya nak join ahli under akak sbb best cara akak guide, mesra alam gitew"

order : honey_nurhaliza@yahoo.com


0 CPM's comments:

Post a Comment