24 August 2015

~ Pengalaman Bersalin...Susah ke Senang??

Assalamualaikum buat semua pembaca...adehhh lamanya x jenguk & update my blog ni...keadaan betul2 x mengizinkan saya utk meng update blog...saya kini dah bebetul sarat...now kandungan saya dah 8 bulan ++...skrg ni saya lebih banyakkan bedrest dan tenangkan diri utk menghadapi hari utk melahirkan baby ni...x tahu knapa kali ni perasaan nevesnya lain mcm...seolah2 mcm nk bersalin anak 1st plak....

Persiapan brg2 baby plak, saya buat masa kandungan saya 7 bulan lebih arituh...saya x mo jd mcm pengalaman masa mengandungkan Ciqi dlu...sbb kan terlalu excited, saya siapkan smuanya persiapan colour "pink" dan akhirnya after scan details, saya tahu jantinanya adalah baby boy...kelam kabut tukar balik smuanya colour "blue" ...

So x nk jd mcm pengalaman lalu, saya siapkan masa 7 bulan arituh...after 3d4d scan arituh...sng la sket nak pilih baju2 baby colour apa kan sbb nya dh cmfirm gender masa scan tuh...hihi alhamdulillah result kesihatan baby smuanya ok sihat & sempurna...gender tuh pon saya terima seadanya...mmg itu yg Allah dah takdirkan utk saya, so kene sentiasa rasa bersykur & bersangka baik....huishhhh nevesss ni.

Pernah dgr x org ckp, bersalin ni bhgn masing2?? mksud saya, ada yg mudah sgt bersalin, ada yg susah bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dah tetapkan utk kita...tp sejauh mana kita bersangka baik pada Allah jika kita ditakdirkan "susah / lambat bersalin?? "

Yerrr, perkara ni terjadi pada diri saya sndiri...cmna ek nk explain...ok tarik nafas dalam2 then hembus perlahan2 sambil ucapkan "alhamdulillah" itu cara saya utk tenangkan hati saya yg sedang gundah gulana...

Ceritanya begini...

Last year kan saya mengandungkan Ciqi kan?? so sama dengan kakak ipar saya ( sblh suami ) , kitorg mengandung sama2 then ditakdirkan bersalin pon hari yg sama iaitu pada 30 julai 2014 , raya ke 2 kalau x silap saya..seingat saya , time tuh after subuh kot, masa tuh saya sdg sakit contraction yg sgt kuat...nak bersalinkan si Ciqi la time tuh...masa tu kan saya mintak " induce" kan...18 jam saya sakit kat labour room...benar org ckp, sakit bersalin induce ni double contraction tp saya harunginya jugak demi 1 nyawa dlm perut saya ketika tuh...

Sedang saya sakit contration, pagi tuh husband saya masuk LR utk jenguk keadaan saya time tuh...tgh2 sakit, boleh plak die ckp kakaknya dh slmt bersalin baby boy....boleh faham x perasaan saya ketika tuh?? org tgh sakit sgt nia, die plak gtau news tuh...mmg la nak sampaikan goodnews tp bg saya , masanya kurg sesuai sbb saya time tuh tgh mengalami contraction yg sgt kuat....

Sebaik shj suami saya keluar dr bilik LR tuh, maka bermulalah "monolog' saya dengan Tuhan...saya bermonolog dengan ALLAH atas apa yg sdg berlaku smbil mulut x henti2 dgn kalimah Allah...

Ya Allah, kuatkan hambaMU ini utk lahirkan zuriatku ini...sngkan lah aku utk lahirkan bayiku ini...janganlah Kau susahkan aku, YA ALLAH, aku seorg hamba yg sntiasa tunaikan segala suruhanMU, tp kenapa Kau susahkan aku ketika nak bersalin ni Ya Allah?? kenapa die sng bersalin dan kenapa aku susah sgt nak bersalin?? apa dosa2 aku ya Allah??

Tetiba tersedar dan istighar banyak2....x baik aku bersangka begini....

Dah genap 18 jam contraction kat LR, then doc pakar panggil suami saya utk masuk , x dgr sgt perbualan antara mereka, cuma sayup2 je dgr yg saya akan dihantar ke bilik operation utk ' DIBEDAH"

ALLAHUAKBAR DUGAAN APAKAH YG ALLAH SEDANG ATURKAN UTK AKU NI?? saya istighar bnyk2 time tuh....seolah2 mcm pasghah apa yg Allah dah tentukan smua ni...

Time ni sebak hanya Allah shj yg tahu...nk nangis mmg dh x de airmata dh time ni...suami dtg menghampiri saya di tepi katil sblm saya ditolak ke bilik operation sambil berbisik ke telinga saya " sayanggg, walau apa pon yg berlaku, abg tetap sygkan hanny dunia akhirat, abg dah ampunkan smua dosa2 sayang dari kita mula kenal sampai ke hari ni...abg dh buat solat hajat utk sayang mudah bersalin, ingt pesan abg, bersangka baik pada ALLAH...jgn fikir yg bukan2 sbb itu satu doa...bnykkan baca surah al-fatah tuh ok"

Then saya pon terus ditolak ke bilik operation dengan hati yg sgt tenang....sampai2 je , nurse trus tukarkan pakaian saya utk ke bilik OT, nurse tnya, x takut ke sbb 1st time nak operate ni...saya hanya mampu tersenyum je...time ni la, saya doa skali lagi kat Allah...minta sungguh2 kat Allah...

"Ya Allah, apa pon ketentuanMU sebentar lagi, aku dh redha ya Allah, cumanya berikanlah aku kesempatan utk lahirkan zuriatku ini secara normal...aku tahu ianya x mustahil bagimu jikalau Kau izinkan...Maha Suci Engkau Ya Allah"

Lampu2 dan peralatan utk operation disediakan sepantas yg mungkin oleh nurse2 dan juga doctor...saya x cemas langsung time tuh...saya relax je, dorg plak yg gelabah..kikiki...

Doctor pon arahkan utk saya bangun utk die psg bius kat bhgn blkg bdn saya.. tp serius time tuh la, saya x boleh bangun langsung...saya gtau doc, contraction tgh kuat sgt , then doc suruh baring smula utk cek bukaan dan cek kedudukan kepala baby...

"Allahuakbar!! kepala baby ni dh hujung ni, ada rasa mcm nk teran x?? teran je masa contraction tgh kuat tuh...kamu nak bersalin normal x?? doc & nurse2 akan bantu kamu"

then contraction yg pertama tuh la saya terus terannn sekuat2 nyaaaa...alhamdulillah sekali terann, saya slmt lahirkan Ciqi...smuanya berlaku terlalu singkat & pantas masa kat bilik OT tuh...

Jahit pon time tuh sket shj then trus saya tilolak ke luar utk dihantar ke wad...ada la kot dlm 25-30 mnit, suami saya ada kat luar time tuh, tnya nurse yg tolak saya tuh..." eyh dh slmt ke?? kjapnya operation!!...nurse gtau, x jd operation ya encik, wife encik bersalin secara normal last2 minute kat bilik OT "

yeke?? alamdulillah ya Allah !!! sambil sujud syukur kat situ jugak smbil saya melihat airmata lelakinya keluar....

secara jujurnya, sentiasalah bersangka baik atas setiap ketentuan Allah..Allah akan kabulkan doa hamba2NYA, cuma cepat atau lambat shj...so kene sentiasa bersyukur atas apa yg Allah dh tentukan dlm kehidupan kita....

ok cerita tahun lepas dh abes, now tahun ni plak, kitorg ditakdirkan sama2 mengandung...cumanya kakak ipar saya tuh awal 2 bulan dari saya...& dh slmt pon bersalin arituh 31 julai 2015...punyalah sng bersalin, x sempat ke hspital, bersalin kat rumah plak tuh...bhgn die kan?? Allah mudahkan die bhgn bersalin...saya tetap bersangka baik yang saya pon akan dimudahkan jugak bersalin x lama je lg ni...amin Ya Allah....

ni la Ciqi ( dlm stroller ) now dh 1 tahun  25 hari...alhamdulillah dh laju berjalan since 11 bulan arituh...mmg itu doa saya agar Ciqi cpt berjalan b4 saya bersalin...:)


oh ya, smua order2 vitamin shaklee staff saya dh poskan ya pagi td...jgn lupa dh smpi nnt plz whatapps saya utk guide jadual pengambilan vitamin yaa...

smua email2 cust saya dh pon reply ya..plz check kat inbox atau spam box ok...dan x lupa juga kpd new customer yg nak buat pembelian dan dptkan guide dari saya, boleh terus email ke honey_nurhaliza@yahoo.com


3 CPM's comments:

  1. mengalir air mata saya baca, saya pun tengah nak tunggu masa nak bersalin juga, anak pertama. xtau ape perasaan saya nanti bila ada waktunya mungkin saya plak alami kesukaran untuk bersalin nanti..

    bersangka baik pada Allah s.w.t....

    ReplyDelete
  2. comel ciqi and mummy ciqi pn lawa

    ReplyDelete
  3. Antara Mary Kay dan nutriwhite mana yg best

    ReplyDelete