26 August 2015

~ Simple Makeup utk Check up Baby ~

Pernah dgr x org ckp dari mata turun ke hati?? ok tuh ayat yg biasa saya dgr masa zaman saya anak dara dolu2...nak kene cantek2 supaya ada jejaka2 tahfiz minat kt kiter....hihi...tp saya akui, zaman muda2 saya kulit saya x la sesihat mcm skrg ni...bhgn dahi penuh jerawat...tp walaupun cmtuh, saya tetap jaga my skin saya supaya sentiasa sihat , tuh la dlm ramai2 jejaka tahfiz yg dtg "usha" saya time tuh, mr Rafi pilihan tepat saya...hihi mengimbau kngn 13 tahun yg lalu plak pepagi ni...

Ok actually pagi ni saya nak share kan cara saya makeup simple setiap kali check up baby @ keluar rumah...bukanlah mksud saya beria2 nak makeup tp cukup bila ianya sedap mata suami kita memandang...pikat suami kita aje, bukan suami org yaa...('-')

Siapa kata bila mengandung x perlu jaga penampilan walaupun size fizikal kita mmg totally out ..hihi...walaupun cmtuh, bg saya la kan, walaupun gemuk masa preggy ni, saya tetap jaga my skin saya supaya kekal sihat dan yang penting ianya x nmpk kusam...yerr saya akui, mgkin ada certain2 mama2 yg preggy mengalami kulit yg kusam giler masa preggy ni tp janganlah bila dh kusam cmtuh, kita biarkan je, x amik tindakan pape langsung kan...biar je keadaan kiter cmtuh, then suami kita nk ngk pon x selera sgt sbb terlalu kusam...so plz, walaupun kita preggy, WAJIB JAGA KULIT MUKA & PENAMPILAN DIRI supaya sedap mata suami kita memandang...bhgn fizikal tuh after brsalin nnt, jaga balik badan...jgn risau, shaklee ada utk membantu...ok itu cara saya laa, alhamdulillah dh ramai ibu2 after brsalin yg nak turunkan badan secara "sihat" saya dh guide mereka dgn baik dan alhamdulillah brjaya dptkan smula berat badan ideal mereka...

ok back to my topic, perlu ke kita berhias ketika preggy ni?? bg saya, selagi ianya tidak melanggar syariat, ianya wajib utk tatapan suami kita...x perlu bertabarruj lebih2, ckup hanya dengan makeup yg simple, mampu menyerlahkan penampilan diri kita.

Tp bg skin yg ada prob mcm jeragat atau jerawat kan, rawat dlu dengan bantuan suplement, bila skin kalian tgh ada prob, so plz jgn bermakeup tebal sbb ianya akan memburukkan lg keadaan skin korang tuh nnt...sbb bila skin prob then kita pakai makeup tebal2 ianya akan tutup pori2 kulit muka kita then seterusnya kulit mmg la x bernafas, akibatnya, jerawat makin banyak membiak2...sbb apa?? sbb bhn2 makeup yg korang guna tuh ada bhn2 chemical...pastuh bygkanlah kalau korang pakai setiap hari pergi kerja?? so my advice, jika skin tgh ada prob, jgn makeup lelebih, ckup day cream yg ada spf dan loose powder pon dh ok...concealer, foundation bagai tuh x perlu dlu ya...

so bg kalian, ibu2 preggy khusus nya, kalau ada prob skin, amalkan set suplement skincare ok, cmna nak amalkan sbb x tahu guide yg betul...jangan risau, setiap purchase, kalian akan dpt free consultation best dari saya ok...

ok saya teruskan bahan2 atau alatan makeup simple cara saya..jom baca apa yg saya nak share kan...oh ya, b4 saya trlupa, skrg ni mmg saya pengguna setia NUTRIWHITE SHAKLEE...masih lg setia sbb ianya sgt2 best bg skin saya...pastuh tahan berbulan2 lama plak tuh...


step2 makeup simple :-

reminder : sblm makeup, biasanya after solat subuh tuh, saya turun bawah dlu utk minum shake esp tuh dlu

1) biasanya b4 nak start guna brg2 makeup, saya mesti cuci muka dengan makeup remover shaklee tuh dlu...kasi sental2 dlu skin ni sbb nnt nak makeup sng sgt...so i love makeup remover shaklee! sbb tiada bhn2 chemical mcm makeup remover yg lain...sedap je scrub bhgn muka ni...ni antara item paling hot bulan ni yg ramai customer2 saya purchase...tahan lama plak tuh..haa kan dh jimat kat situ.

2) after muka dh bersih, lapkan dgn face towel bersih, biasanya saya akan cuci muka dgn air suam ya..saya x guna air sejuk...ntah mmg dh terbiasa cuci muka guna air suam2.

3) then saya akan applykan "ultimate protection whitening lotion nutriwhite" tuh...sbb ianya ada spf15, so elak skin drpd cpt sunburn, saya jadikan ianya juga as a base makeup saya dan jgn lupa apply skali "daily whitening essence"

4) ok dh apply brg2 nw kan, so saya mmg x guna sbrg foundation ya sbb takut nampak mcm berat & tebal, so apa yg saya gunakan, saya applykan bb cream safi rania tuh...cinonit je botolnya, guna sket shj dh leh cover satu muka...tp kalau ada parut2 jerawat, bb cream ni x leh cover yaa, tuh sbb saya advice kan, rawat dlu dgn bantuan suplement kulit...saya apply bb cream tuh guna beauty blender pink yg comel tuh.

5) ok then after saya dh applykan bb cream tu, saya top up kan dengan loose powder Bobby Brown kaler light natural, so makeup mmg nampak ringan & x heavy sgt, light2 je...dh guna loose powder tuh, pastuh saya dap2 kan sket anna sui nya bedak, saya suka bedak ni sbb satu ianya tersangatlah natural bila apply then die ada mcm kilat2 sket bila sapu kat bhgn muka...so muka kita nmpk mcm ala2 glowing gitewww...satu lg bau bedak ni mcm bunga mawar, mmg fresh btul, cpt abes sbb slalu guna hari2...kdg2 pakai nw + anna sui je pon dh ok..sgt2 light makeup.

6) ok bhgn muka dh siap kan, so bhgn mata tuh, kalau nak kuar2, saya slalu applykan eyeshadow yg earth2 colour, so nampak lebih natural bhgn kelopak mata kita...saya apply kan guna blending brush ( mcm dlm pic) so warna tuh akan sekata je nnt.

7) next step, saya suka guna eyeliner, supaya muka nampak lebih bermaya but make sure saya akan guna jenis waterproof so x la sememeh je bila dh berpeluh2 kan...

8) oh sblm terlupa, bhgn pipi tuh, saya jarang guna blusher sbb takut mcm heavy makeup kan, so apa yg saya applykan, saya guna highlighter mac ( refer pic atas ) so saya akan sapu guna brush pada bhgn atas tulang pipi...so nnt muka nmpk mcm glowing2...

9) ok dh siap makeup simple cara saya...then semburkan rose water ke seluruh bhgn muka tuh..so makeup lebih fresh & lasting..bau nya sgt2 best sbb haruman bunga mawar.

lastly, baru semburkan sket my precious che ta tuh, baunya sgt2 fresh & bg mood masa pagi2 kuar umah tuh...hihi

nampak x b complex kat atas tuh?? tuh produk favourite saya, B stand for beauty, preggy ni kan x leh amik vit e kan, so saya gantikan dengan b com dan vit c tanpa skip..

 nampak tuh?? makeup remover ni saya beli 2 tiub, satu tiub mmg saya readykan siap2 dlm diaper bag mama, so sng nak guna b4 solat utk bersihkan sisa2 makeup..b com saya mmg sntiasa ada sbb biasanya saya breakfast lambat, so kalau x breakfast kat rumah, saya akan bawak skali b com utk consume after breakfast nnt..so 2 item ni sgt2 wajib bawak ke mana2...

dh siap2 makeup simple, jgn lupa sembur sket precious che ta ni...guna sket je dh semerbak bau die...fresh btul baunya.

ok bg regular2 cust atau new customer yg berminat nak purchase set2 vitamin, set2 nw atau apa shj, boleh terus email kpd saya ya di honey_nurhaliza@yahoo.com..sertakan skali details2 mcm kat atas tuh ya

bg customer2 yg dh order set2 nutriwhite atau set2 vitamin semalam, staff saya dh uruskan parcel ya pagi td, so order2 kalian akan sampai esok insyallah , dh sampai plz whatapps me for guide & consultation ok...('-")

0 CPM's comments:

Post a Comment