28 August 2015

~ What's In My Diaper Bag ~

Diaper Bag...sejauh mana kepentingannya?? 

Kadang2 kan, bila keluar2, saya suka perhatikan bag2 atau a.k.a diaper bag yg mama2 ni bawak...biasanya bag2 ni digantung kat stroller ataupun mama2 yg akan sandang bag tuh, tp ada juga para bapa yg handle diaper bag baby dorg ni.

Jangan ckp org lain la, saya sndiri pon rasa penggunaan diaper bag ni sgt2 penting, lagi2 yg anak ramai mcm saya ni...ramai ke?? yerla, nak masuk 5 org ni, ramai la kan...saya suka bila time2 pegi shopping @ jln2 ngn anak2, mmg saya hangkut smua anak2 saya...sbb bg saya, time ni la nak quality time dengan mereka..best sbb meriah ramai, pastuh mcm2 karenah bila keluar mesti nak beli " something" wajib bawak balik umah..selagi x beli pape, selagi tuh la x balik2...hihi...

Tp sambil2 keluar tuh , saya mesti bawak dorg pergi ke kedai2 buku mcm MPH, POPULAR ke..so kat situ, boleh train dorg membaca buku secara santai, then kalau dorg berminat, saya akan beli buku tu utk mereka baca bila kat rumah...itu cara saya, so masa tuh x de la membazir cmtuh shj...

Tuh sbb penggunaan diaper bag sgt2 penting, saya x brapa suka sgt bila personal bag saya dijadikan diaper bag, for sure akan sepah2 dlm tuh pastuh nk crk bnde punyalah susah...kikiki...

Bila adanya diaper bag ni, mcm2 keperluan anak2 kita boleh masukkan, terutama skali yg ada anak kecil yg memerlukan bekalan pampers, susu, wipes , towel..btul x?? kdg2 saya slalu ngk ibu2 yg hanya bawak lampin atau towel good morning tuh then sangkut kat bahu...hihi..kurg best mata ni memandang , yerla kan, penampilan si ibu pon mesti kene jaga jugak walaupun dah ada anak2 yg ramai...diaper bag sgt penting, so sumbat je towel2 dlm bag tuh, x yah gantung2 kat bahu...ni bg pndgn peribadi saya la..('-')

Diaper bag plak, x perlu la beli yg besar2..tuh dh mcm nak balik kampung smggu plak kan...hihi...ckup bag yg sederhana besarnya yg boleh memuatkan brg2 yg penting shj...tp mcm saya, diaper bag tuh saya beli yg ada siap2 ruangan utk si mama letakkan brg2 peribadinya..so kalau malas nk bawak bag personal saya, saya akan letakkan skali dlm diaper bag tuh...sng complete smuanya.

 Keperluan si Manja :-

1) napkin, towel
2) baby wipes pink ( saya suka sbb ianya sgt wangi)
3) breast pump ( sng nak pump dlm kete @ surau2)
4) herbal blend ( bende wajib utk anak2)
5) bedak baby ( supaya kekal wangi smpi ptg )
6) nappy cream
7) pampers ( wajibun)
8) teether & toys ( nak bg ciqi leka)
9) bag kecil utk letak baju2 kotor
10) baby telon amway ( if nk boleh order ya kat email )

Keperluan Supermak :-

1) vitamin shaklee ( supaya kekal energy)
2) collagen ( spare kan dlm bag )
3) power bank pink
4) compact powder
5) bb cream safi rania
6) perfume
7) cleanser + makeup remover nutriwhite
8) beauty blender
9) rose water ( after solat semburkan utk bg fresh)

ni la brg2 nya bila saya keluarkan smua dari bag...kena pandai packing2 supaya nampak kemas..so bila perlukan apa2, sng je terus ambil dr dlm diaper bag tuh..mudah kan?? 

 ramai tnya saya, saya guna minyak telon a.k.a minyak baby apa?? jujurnya,saya dh mcm2 jenis mnyk telon baby saya beli & try, tapi saya tetap suka minyak telon tropical herbs ni..bau die sgt2 best, sampaikan masa kat hspital kan, nurse tnya saya guna mnyk telon apa, sbb baunya sgt2 wangi...dan paling saya suka, saya gunakan setiap kali after mandi n b4 sleep, tiada lagi prob kembung, batuk2 ke, selesema, alhamdulillah mnyk ni sgt2 recommended ! if sape2 yg berminat nak beli, boleh email saya k...rm 30+ 6 poslaju k...thn sehingga 9 bulan


Lately ni, saya mmg giler diaper bag tau...ok yg atas ni paling berkenan laa..dh order, tggu sampai je...insyallah b4 baby kuar, sempat la mama melaram dgn diaper bag baru ni...

What's In Your Diaper Bag?? 

kpd customer2 yg dah order set2 vitamin, order kalian dh pon kami kurier kan yaa...dh smpi jgn lupa whatapps saya utk guide yaa...tuh sbb pentingnya pengambilan vitamin dengan guide yang betul..bukan beli kat kedai2 jamu then terkontang kanting tanpa sbrg guide yg betul?? akibatnya?? makan x konsisten ikut guide yg betul...bila x de sbrg guide, tuh sbb kalian x boleh istiqamah...:)

jangan lupa email ur order ke honey_nurhaliza@yahoo.com
26 August 2015

~ Simple Makeup utk Check up Baby ~

Pernah dgr x org ckp dari mata turun ke hati?? ok tuh ayat yg biasa saya dgr masa zaman saya anak dara dolu2...nak kene cantek2 supaya ada jejaka2 tahfiz minat kt kiter....hihi...tp saya akui, zaman muda2 saya kulit saya x la sesihat mcm skrg ni...bhgn dahi penuh jerawat...tp walaupun cmtuh, saya tetap jaga my skin saya supaya sentiasa sihat , tuh la dlm ramai2 jejaka tahfiz yg dtg "usha" saya time tuh, mr Rafi pilihan tepat saya...hihi mengimbau kngn 13 tahun yg lalu plak pepagi ni...

Ok actually pagi ni saya nak share kan cara saya makeup simple setiap kali check up baby @ keluar rumah...bukanlah mksud saya beria2 nak makeup tp cukup bila ianya sedap mata suami kita memandang...pikat suami kita aje, bukan suami org yaa...('-')

Siapa kata bila mengandung x perlu jaga penampilan walaupun size fizikal kita mmg totally out ..hihi...walaupun cmtuh, bg saya la kan, walaupun gemuk masa preggy ni, saya tetap jaga my skin saya supaya kekal sihat dan yang penting ianya x nmpk kusam...yerr saya akui, mgkin ada certain2 mama2 yg preggy mengalami kulit yg kusam giler masa preggy ni tp janganlah bila dh kusam cmtuh, kita biarkan je, x amik tindakan pape langsung kan...biar je keadaan kiter cmtuh, then suami kita nk ngk pon x selera sgt sbb terlalu kusam...so plz, walaupun kita preggy, WAJIB JAGA KULIT MUKA & PENAMPILAN DIRI supaya sedap mata suami kita memandang...bhgn fizikal tuh after brsalin nnt, jaga balik badan...jgn risau, shaklee ada utk membantu...ok itu cara saya laa, alhamdulillah dh ramai ibu2 after brsalin yg nak turunkan badan secara "sihat" saya dh guide mereka dgn baik dan alhamdulillah brjaya dptkan smula berat badan ideal mereka...

ok back to my topic, perlu ke kita berhias ketika preggy ni?? bg saya, selagi ianya tidak melanggar syariat, ianya wajib utk tatapan suami kita...x perlu bertabarruj lebih2, ckup hanya dengan makeup yg simple, mampu menyerlahkan penampilan diri kita.

Tp bg skin yg ada prob mcm jeragat atau jerawat kan, rawat dlu dengan bantuan suplement, bila skin kalian tgh ada prob, so plz jgn bermakeup tebal sbb ianya akan memburukkan lg keadaan skin korang tuh nnt...sbb bila skin prob then kita pakai makeup tebal2 ianya akan tutup pori2 kulit muka kita then seterusnya kulit mmg la x bernafas, akibatnya, jerawat makin banyak membiak2...sbb apa?? sbb bhn2 makeup yg korang guna tuh ada bhn2 chemical...pastuh bygkanlah kalau korang pakai setiap hari pergi kerja?? so my advice, jika skin tgh ada prob, jgn makeup lelebih, ckup day cream yg ada spf dan loose powder pon dh ok...concealer, foundation bagai tuh x perlu dlu ya...

so bg kalian, ibu2 preggy khusus nya, kalau ada prob skin, amalkan set suplement skincare ok, cmna nak amalkan sbb x tahu guide yg betul...jangan risau, setiap purchase, kalian akan dpt free consultation best dari saya ok...

ok saya teruskan bahan2 atau alatan makeup simple cara saya..jom baca apa yg saya nak share kan...oh ya, b4 saya trlupa, skrg ni mmg saya pengguna setia NUTRIWHITE SHAKLEE...masih lg setia sbb ianya sgt2 best bg skin saya...pastuh tahan berbulan2 lama plak tuh...


step2 makeup simple :-

reminder : sblm makeup, biasanya after solat subuh tuh, saya turun bawah dlu utk minum shake esp tuh dlu

1) biasanya b4 nak start guna brg2 makeup, saya mesti cuci muka dengan makeup remover shaklee tuh dlu...kasi sental2 dlu skin ni sbb nnt nak makeup sng sgt...so i love makeup remover shaklee! sbb tiada bhn2 chemical mcm makeup remover yg lain...sedap je scrub bhgn muka ni...ni antara item paling hot bulan ni yg ramai customer2 saya purchase...tahan lama plak tuh..haa kan dh jimat kat situ.

2) after muka dh bersih, lapkan dgn face towel bersih, biasanya saya akan cuci muka dgn air suam ya..saya x guna air sejuk...ntah mmg dh terbiasa cuci muka guna air suam2.

3) then saya akan applykan "ultimate protection whitening lotion nutriwhite" tuh...sbb ianya ada spf15, so elak skin drpd cpt sunburn, saya jadikan ianya juga as a base makeup saya dan jgn lupa apply skali "daily whitening essence"

4) ok dh apply brg2 nw kan, so saya mmg x guna sbrg foundation ya sbb takut nampak mcm berat & tebal, so apa yg saya gunakan, saya applykan bb cream safi rania tuh...cinonit je botolnya, guna sket shj dh leh cover satu muka...tp kalau ada parut2 jerawat, bb cream ni x leh cover yaa, tuh sbb saya advice kan, rawat dlu dgn bantuan suplement kulit...saya apply bb cream tuh guna beauty blender pink yg comel tuh.

5) ok then after saya dh applykan bb cream tu, saya top up kan dengan loose powder Bobby Brown kaler light natural, so makeup mmg nampak ringan & x heavy sgt, light2 je...dh guna loose powder tuh, pastuh saya dap2 kan sket anna sui nya bedak, saya suka bedak ni sbb satu ianya tersangatlah natural bila apply then die ada mcm kilat2 sket bila sapu kat bhgn muka...so muka kita nmpk mcm ala2 glowing gitewww...satu lg bau bedak ni mcm bunga mawar, mmg fresh btul, cpt abes sbb slalu guna hari2...kdg2 pakai nw + anna sui je pon dh ok..sgt2 light makeup.

6) ok bhgn muka dh siap kan, so bhgn mata tuh, kalau nak kuar2, saya slalu applykan eyeshadow yg earth2 colour, so nampak lebih natural bhgn kelopak mata kita...saya apply kan guna blending brush ( mcm dlm pic) so warna tuh akan sekata je nnt.

7) next step, saya suka guna eyeliner, supaya muka nampak lebih bermaya but make sure saya akan guna jenis waterproof so x la sememeh je bila dh berpeluh2 kan...

8) oh sblm terlupa, bhgn pipi tuh, saya jarang guna blusher sbb takut mcm heavy makeup kan, so apa yg saya applykan, saya guna highlighter mac ( refer pic atas ) so saya akan sapu guna brush pada bhgn atas tulang pipi...so nnt muka nmpk mcm glowing2...

9) ok dh siap makeup simple cara saya...then semburkan rose water ke seluruh bhgn muka tuh..so makeup lebih fresh & lasting..bau nya sgt2 best sbb haruman bunga mawar.

lastly, baru semburkan sket my precious che ta tuh, baunya sgt2 fresh & bg mood masa pagi2 kuar umah tuh...hihi

nampak x b complex kat atas tuh?? tuh produk favourite saya, B stand for beauty, preggy ni kan x leh amik vit e kan, so saya gantikan dengan b com dan vit c tanpa skip..

 nampak tuh?? makeup remover ni saya beli 2 tiub, satu tiub mmg saya readykan siap2 dlm diaper bag mama, so sng nak guna b4 solat utk bersihkan sisa2 makeup..b com saya mmg sntiasa ada sbb biasanya saya breakfast lambat, so kalau x breakfast kat rumah, saya akan bawak skali b com utk consume after breakfast nnt..so 2 item ni sgt2 wajib bawak ke mana2...

dh siap2 makeup simple, jgn lupa sembur sket precious che ta ni...guna sket je dh semerbak bau die...fresh btul baunya.

ok bg regular2 cust atau new customer yg berminat nak purchase set2 vitamin, set2 nw atau apa shj, boleh terus email kpd saya ya di honey_nurhaliza@yahoo.com..sertakan skali details2 mcm kat atas tuh ya

bg customer2 yg dh order set2 nutriwhite atau set2 vitamin semalam, staff saya dh uruskan parcel ya pagi td, so order2 kalian akan sampai esok insyallah , dh sampai plz whatapps me for guide & consultation ok...('-")
24 August 2015

~ Pengalaman Bersalin...Susah ke Senang??

Assalamualaikum buat semua pembaca...adehhh lamanya x jenguk & update my blog ni...keadaan betul2 x mengizinkan saya utk meng update blog...saya kini dah bebetul sarat...now kandungan saya dah 8 bulan ++...skrg ni saya lebih banyakkan bedrest dan tenangkan diri utk menghadapi hari utk melahirkan baby ni...x tahu knapa kali ni perasaan nevesnya lain mcm...seolah2 mcm nk bersalin anak 1st plak....

Persiapan brg2 baby plak, saya buat masa kandungan saya 7 bulan lebih arituh...saya x mo jd mcm pengalaman masa mengandungkan Ciqi dlu...sbb kan terlalu excited, saya siapkan smuanya persiapan colour "pink" dan akhirnya after scan details, saya tahu jantinanya adalah baby boy...kelam kabut tukar balik smuanya colour "blue" ...

So x nk jd mcm pengalaman lalu, saya siapkan masa 7 bulan arituh...after 3d4d scan arituh...sng la sket nak pilih baju2 baby colour apa kan sbb nya dh cmfirm gender masa scan tuh...hihi alhamdulillah result kesihatan baby smuanya ok sihat & sempurna...gender tuh pon saya terima seadanya...mmg itu yg Allah dah takdirkan utk saya, so kene sentiasa rasa bersykur & bersangka baik....huishhhh nevesss ni.

Pernah dgr x org ckp, bersalin ni bhgn masing2?? mksud saya, ada yg mudah sgt bersalin, ada yg susah bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dah tetapkan utk kita...tp sejauh mana kita bersangka baik pada Allah jika kita ditakdirkan "susah / lambat bersalin?? "

Yerrr, perkara ni terjadi pada diri saya sndiri...cmna ek nk explain...ok tarik nafas dalam2 then hembus perlahan2 sambil ucapkan "alhamdulillah" itu cara saya utk tenangkan hati saya yg sedang gundah gulana...

Ceritanya begini...

Last year kan saya mengandungkan Ciqi kan?? so sama dengan kakak ipar saya ( sblh suami ) , kitorg mengandung sama2 then ditakdirkan bersalin pon hari yg sama iaitu pada 30 julai 2014 , raya ke 2 kalau x silap saya..seingat saya , time tuh after subuh kot, masa tuh saya sdg sakit contraction yg sgt kuat...nak bersalinkan si Ciqi la time tuh...masa tu kan saya mintak " induce" kan...18 jam saya sakit kat labour room...benar org ckp, sakit bersalin induce ni double contraction tp saya harunginya jugak demi 1 nyawa dlm perut saya ketika tuh...

Sedang saya sakit contration, pagi tuh husband saya masuk LR utk jenguk keadaan saya time tuh...tgh2 sakit, boleh plak die ckp kakaknya dh slmt bersalin baby boy....boleh faham x perasaan saya ketika tuh?? org tgh sakit sgt nia, die plak gtau news tuh...mmg la nak sampaikan goodnews tp bg saya , masanya kurg sesuai sbb saya time tuh tgh mengalami contraction yg sgt kuat....

Sebaik shj suami saya keluar dr bilik LR tuh, maka bermulalah "monolog' saya dengan Tuhan...saya bermonolog dengan ALLAH atas apa yg sdg berlaku smbil mulut x henti2 dgn kalimah Allah...

Ya Allah, kuatkan hambaMU ini utk lahirkan zuriatku ini...sngkan lah aku utk lahirkan bayiku ini...janganlah Kau susahkan aku, YA ALLAH, aku seorg hamba yg sntiasa tunaikan segala suruhanMU, tp kenapa Kau susahkan aku ketika nak bersalin ni Ya Allah?? kenapa die sng bersalin dan kenapa aku susah sgt nak bersalin?? apa dosa2 aku ya Allah??

Tetiba tersedar dan istighar banyak2....x baik aku bersangka begini....

Dah genap 18 jam contraction kat LR, then doc pakar panggil suami saya utk masuk , x dgr sgt perbualan antara mereka, cuma sayup2 je dgr yg saya akan dihantar ke bilik operation utk ' DIBEDAH"

ALLAHUAKBAR DUGAAN APAKAH YG ALLAH SEDANG ATURKAN UTK AKU NI?? saya istighar bnyk2 time tuh....seolah2 mcm pasghah apa yg Allah dah tentukan smua ni...

Time ni sebak hanya Allah shj yg tahu...nk nangis mmg dh x de airmata dh time ni...suami dtg menghampiri saya di tepi katil sblm saya ditolak ke bilik operation sambil berbisik ke telinga saya " sayanggg, walau apa pon yg berlaku, abg tetap sygkan hanny dunia akhirat, abg dah ampunkan smua dosa2 sayang dari kita mula kenal sampai ke hari ni...abg dh buat solat hajat utk sayang mudah bersalin, ingt pesan abg, bersangka baik pada ALLAH...jgn fikir yg bukan2 sbb itu satu doa...bnykkan baca surah al-fatah tuh ok"

Then saya pon terus ditolak ke bilik operation dengan hati yg sgt tenang....sampai2 je , nurse trus tukarkan pakaian saya utk ke bilik OT, nurse tnya, x takut ke sbb 1st time nak operate ni...saya hanya mampu tersenyum je...time ni la, saya doa skali lagi kat Allah...minta sungguh2 kat Allah...

"Ya Allah, apa pon ketentuanMU sebentar lagi, aku dh redha ya Allah, cumanya berikanlah aku kesempatan utk lahirkan zuriatku ini secara normal...aku tahu ianya x mustahil bagimu jikalau Kau izinkan...Maha Suci Engkau Ya Allah"

Lampu2 dan peralatan utk operation disediakan sepantas yg mungkin oleh nurse2 dan juga doctor...saya x cemas langsung time tuh...saya relax je, dorg plak yg gelabah..kikiki...

Doctor pon arahkan utk saya bangun utk die psg bius kat bhgn blkg bdn saya.. tp serius time tuh la, saya x boleh bangun langsung...saya gtau doc, contraction tgh kuat sgt , then doc suruh baring smula utk cek bukaan dan cek kedudukan kepala baby...

"Allahuakbar!! kepala baby ni dh hujung ni, ada rasa mcm nk teran x?? teran je masa contraction tgh kuat tuh...kamu nak bersalin normal x?? doc & nurse2 akan bantu kamu"

then contraction yg pertama tuh la saya terus terannn sekuat2 nyaaaa...alhamdulillah sekali terann, saya slmt lahirkan Ciqi...smuanya berlaku terlalu singkat & pantas masa kat bilik OT tuh...

Jahit pon time tuh sket shj then trus saya tilolak ke luar utk dihantar ke wad...ada la kot dlm 25-30 mnit, suami saya ada kat luar time tuh, tnya nurse yg tolak saya tuh..." eyh dh slmt ke?? kjapnya operation!!...nurse gtau, x jd operation ya encik, wife encik bersalin secara normal last2 minute kat bilik OT "

yeke?? alamdulillah ya Allah !!! sambil sujud syukur kat situ jugak smbil saya melihat airmata lelakinya keluar....

secara jujurnya, sentiasalah bersangka baik atas setiap ketentuan Allah..Allah akan kabulkan doa hamba2NYA, cuma cepat atau lambat shj...so kene sentiasa bersyukur atas apa yg Allah dh tentukan dlm kehidupan kita....

ok cerita tahun lepas dh abes, now tahun ni plak, kitorg ditakdirkan sama2 mengandung...cumanya kakak ipar saya tuh awal 2 bulan dari saya...& dh slmt pon bersalin arituh 31 julai 2015...punyalah sng bersalin, x sempat ke hspital, bersalin kat rumah plak tuh...bhgn die kan?? Allah mudahkan die bhgn bersalin...saya tetap bersangka baik yang saya pon akan dimudahkan jugak bersalin x lama je lg ni...amin Ya Allah....

ni la Ciqi ( dlm stroller ) now dh 1 tahun  25 hari...alhamdulillah dh laju berjalan since 11 bulan arituh...mmg itu doa saya agar Ciqi cpt berjalan b4 saya bersalin...:)


oh ya, smua order2 vitamin shaklee staff saya dh poskan ya pagi td...jgn lupa dh smpi nnt plz whatapps saya utk guide jadual pengambilan vitamin yaa...

smua email2 cust saya dh pon reply ya..plz check kat inbox atau spam box ok...dan x lupa juga kpd new customer yg nak buat pembelian dan dptkan guide dari saya, boleh terus email ke honey_nurhaliza@yahoo.com