26 October 2016

~ My Review - Eesential Oil By Young Living ~


 

 

Dah fall in love dgn eo( essential oil ) ni smua...


Alkisahnya mula2 arituh saya hanya beli eo utk migrain then bile apply mmg rasa lain mcm, besttt sgt kepala jd ringan...so no caffox lg daa...sambil2 tuh mmg amalkan oste & b com utk hilangkan migrain..


Then tergerak hati utk baca smua testimoni2 eo young living ni..mmg saya research sblm nak beli , maklum la sbotol eo ni mmg MAHAL..tp mmg btul pndpt org2 yg dah amalkan eo ni, berkesan & bnyk improvement 👍


Sblm beli, saya listkan dlu penyakit2 yg slalu anak2 saya hadapi, 1st skali problem "sukar tidur" then saya dpt solution dgn diffuse setiap malam dgn haruman lavender + stress away @ lavender + gentle baby masa masuk tdo, x smpi 10 minit smua dah berdengkur & lena...fuhhhh punya la susah sblm ni mama nyanyi2 zikir 3-4x round pon belum tentu dorg smua tdo...alhamdulillah settle 1 problem saya selama ni...nape la saya x jmpe eo sblm ni...😬


Next problem is, anak2 kerap diserang selesema & batuk, maybe sbb setiap hari tidur dgn aircond, so problem cmni mmg x boleh lari especially irfan & danish...kerap sgt selesemanya...then apa yg saya buat adalah, saya akan sapukan dgn eo RC kat dada & tulang blkg dorg setiap malam b4 sleep..alhamdulillah selesema, batuk & sakit tekak dah xde lagi...sekali lagi syukurnya Ya Allah! 


Saya suke eo2 ni sbb die boleh protect family saya dari terkena jangkitan2 penyakit yg mcm2 skrg ni...lain2 saya beli utk sampingan sbb boleh buat blend oil2 tuh smua...cntohnya buat parut portion, oil utk migrain, oil utk sakit perut anak2, hihi..smua saya buat sendiri dgn resepi2 young living ni...mmg x rugi pon beli


Kalau anak2 kalian ada prob mcm anak2 kak hanny tuh , boleh pm trus kak hanny ok, kita consult2 & bg special price...


#sayagunasayajual

#eoyoungliving


Email : honey_nurhaliza@yahoo.com

24 June 2016

~ Pengalaman Bersalin BabyNoah (5) ~

6:00 am , 19 Ramadhan , 24 Jun 2016 ( Jumaat )
-----------------------------------------------------------

Assalamualaikum semuaa....Allahuakbar lamanya saya menyepi dari dunia blog..last entry saya pada last year kalau x silap ogos 2015...hampir setahun jugak laa saya tidak menulis di sini walaupun hakikatnya jiwa & hati saya meronta2 nak share mcm2 ngn pembaca blog ni...eyh ada lg ke yg sudi baca coretan2 saya ni lagi??

Bukannya apa, since saya bersalin anak ke 5 last year, saya masih lagi nak menyesuaikan diri dgn keadaan lifestyle saya yg totally change , i mean change dari segi pengurusan masa...maklum la anak ramai...sape anak ramai mesti faham apa yg saya rasa..kan??

Selalu jd keadaan bile di mana saya dah siap2 dpn lappy nak menaip entry kan, time tuh la anak nak itu la ini laa...so saya lebih utamakan dorg dulu...last2 tuh yg jd setahun x berupdate entry tuh...

ok la saya cerita serba sedikit ttg perkembangan baby yg latest saya tuh ek...#babynoah

act ramai yg tnya fullname #babynoah apa...saya letak nama Raja Noah Nasrullah sbb "nasrullah" bermakna pertolongan Allah...

ingat x dlu saya ada ceritakan pengalaman bersalin saya...saya ni mmg jenis susah bersalin...bukan susah apa, cuma saya sering hadapi keadaan "bukaan lambat" bhgn masing2 kan...ada org sng, ada org susah...tp apa pon kene bersyukur sbb kita masih lagi merasai nikmat bersalin tuh...jgn sesekali membanding2 kan dgn org lain...husband saya ckup x suke kalau saya membanding2 kan dgn org lain contoh " eee bestnya ek org tuh sng betul bersalin, tp nape hanny susah ek yangg??" haaa die ckup x suke kalau ckp2 cenggini, seolah2 saya x reti bersyukur & redha...sbb smua tuh adalah ketentuan & kehendak Allah...

#throwback...

Masa bersalinkan #babynoah saya hadapi perkara yg sama..masa bersalinkan Irfan, Mya & Danish dlu x de la sesusah mana pon, start dari bersalinkan Ciqi & Noah je , bukan susah laa, mcm saya nyatakan td, bukaan lambat...ada jugak doctor yg berpendapat sbb "faktor umur" time tuh la rasa mcm "OMG !! aku dah tua ke...kikiki..eyh ada lg, ada sorg doctor pakar ni kan, die kata jd cmni sbb "perut saya sudah longgar" haa giteww la ayatnyaa...ada ke ckp cmtuh, hihihi...

pastuh kan, masa check up babynoah 37 weeks kan, doctor kat Klinik tetibe suruh saya refer terus ke bhgn wad bersalin , die siap2 bg surat utk diserahkan ke bhgn wad tersebut...masa tuh die bukannya nak ckp kenapa smua...saya try la baca surat doctor tuh...mmg x la kan nak faham...ntah pape nya tulisan...hihihi...

masa tuh saya berdegil tau x nak ke hspital tp atas desakan suami, saya pergi jugak...so mmg menyerah diri laa kat hspital tuh...haaa apa lagi terus dpt pakej menginap hospital...time tuh saya tnya doctor kat hspital apa problem saya yg sebenarnya...then doctor tuh explain, baby saya "tranverse lie" tahu x apa bende nya tuh?? mari saya tunjukkan cmna babynoah "tranverse lie "


cmni la keadaan waktu doctor scan babynoah keadaan tranverse lie, waktu tuh 37 weeks pregnancy

 masa ni la doctor gtau risiko kalau baby tranverse, so saya akan kene emegency czer...so boleh bayangkan x perasaan saya time tuh...time tuh jugakla manik2 kecil mengalir deras kat pipi saya...sampai doctor advice mcm2 kat saya supaya think positif demi menyelamatkan baby...

after scan tuh, saya terus masuk wad ( sib baik ada aircond ) , so saya akan teruskan sisa2 life saya di sini...doctor kata selagi keadaan baby tranverse, saya mmg x boleh discaj...kene stay kat hspital utk pantauan doctor...

so dipendekkan cerita, dah 2 weeks saya menginap kat hspital tuh, sampailah masanya utk doctor scan keadaan baby saya tuh smula...time ni la perasaan berdebar2 saya makin kuat...sbb doctor kata sekiranya tranverse jugak, tiada pilihan lain kecuali emegency czer sbb saya dah nak masuk 39 weeks...

so pagi2 tuh after solat subuh, saya terus tunggu kat bhgn kaunter wad tuh sbb nurse suruh patient2 yg kene scan tggu kat bhgn dpn kaunter...then saya pon terus ditolak guna weelchair...saya turn yg pertama plak tuh...fuhhhh nevesnyaaa hanya Allah yg tahu...x tahu cmna nak gambarkan perasaan time tuh, nak jeritttt kuat panggil suami, takottt sgt kalau end up saya kene czer...tp saya tetap berdoa & terus bersangka baik kat Allah supaya diberikan petunjuk & jln yg terbaik utk lahirkan baby ni...

alaa lupa plak nama doctor yg scan tuh...masa scan tuh x putus2 saya doa + zikir...then tetibe doctor tuh ckp

doctor: " uwaaa honey, baby u dah "cephalic" laaa...( sambil tunjuk muke die happy giler)

saya : whattt do u mean by cephalic doc??

doctor: cephalic mean ur baby dh masuk ke jln laluan utk bersalin tuh...so dh 95% dah cephalic ni , ( sambil2 tuh die rasa kat bhgn pangkal rahim saya utk double check ) tp 5% lagi ada kemungkinan yg baby akan tranverse balik " tp u doa la banyak2 agar baby tuh cpt2 keluar.

saya : layekeee boleh tranverse balik...so baby saya dah cephalic ni saya boleh discaj la kan? ( haha nak balik sbb dah 2 weeks admit kat situ )

doctor : x boleh lagi, 3 hari lagi saya akan scan utk make sure die 100% cepahlic


ni la maksud doctor tuh..baby saya dah cephalic daaa...yeayyy alhamdulillahhh saya dpt bersalin normal.



sampai2 je kat bilik saya terus call husband gtau result doctor scan tuh...punya la saya happy tp tuh la doctor x bagi dscaj lagi...kene la stay lagi 3 hari..

seingat saya time tuh, esoknya umat Islam akan menyambut Raya Haji tau...so husband pesan, doa mlm tuh mmg Allah akan kabulkan so bnykkan doa,

"sayang mintak la apa shj yg saya nak, nak2 skrg sayang tgh berjihad nak bersalin, insyallah Allah akan cpt kabulkan..." gitewwww pesannn nyaaa..

so lepas je solat maghrib, saya doa semahu2 nya mintak Allah percepatkan proses lahirkan baby ni...seyesss saya dah x sanggup nak lama2 kat sini lagi...hati saya meronta2 nak bersalin cepat pastuh nak balik berpantang kat umah mak...lama jugak la saya doa time tuh...then after solat isyak tuh, budak bilik ajak join mkn2..x tahu nape time tuh saya x nak makan...slalu time2 after isyak mmg kitorg makan selagi boleh...hihihi..

saya pon terus tarik selimut then tidooo...time ni mmg x sedar langsung...then tepat kul 12 mlm tuh saya terjaga seakan2 perut saya mcm memulas sakit perut...tp seyesss rasa lain mcm..dlm hati ni berkata " eyh baby dh nak kuar ke ni?? "

then saya pergi toilet, saya ngk air ketuban dh pon pecah & keluar sedikit darah,saya terus jumpe nurse kat kaunter then nurse cek dh 4cm bukaan...apa lagi bergegas dorg tolak saya terus ke labour room...time ni smuanya berlaku sgt2 pantassss...dlm hati terdetik, betul apa yg suami saya nasihatkan smlm...doa bnyk2 ms mlm raya haji tuh mmg Allah kabulkan...syukur Alhamdulillah...

tepat jam 4am, akhirnya babynoah selamat dilahirkan,syukur Ya Allah...syukur sgt2 Allah mudahkan akhirnyaaa....alhamdulillah saya bersalin pagi raya haji tuh...yeayyy perut dh kempis balik,sakit yg saya tanggung smlm sekejap shj tp sakitnya hanya Allah yg tahu...moga ianya jd penghapus dosa2 saya, Allahuakbar !

saya terus ditolak ke wad masa subuh tuh, time ni mmg saya dh x larat nak buat pape, legaaa selega2 nya bile dh selamat bersalin smua...Allahuakbar!!! time tuh dgr sayup2 org takbir raya, sayunya perasaan time tuh hanya Allah yg tahu...

kejap tuh nampak kelibat husband tgh tolak baby menuju ke arah saya..time tuh nampak mcm samar2 je..maybe sbb penat sgt kot ms bersalin td...

then husband pon serahkan baby kat saya...Ya Allah, ni bayi aku Ya Allah, ini baby yg main pusing2 dlm pewut mama tuh yaa?? Putihnyaaa Ya Allah..comelll halusss jeee, berat saya ngk nurse tuh tulis 3.15kg...husband gtau td nurse ramai sgt puji kulit baby sbb putih melepak betul, yerla husband saya x cerah mana pon, so nurse cam x caya tuh baby husband saya, kikiki...tuh la penangan & hasil saya x pernah skip ESP SHAKLEE...

bile pandang wajah raut baby , saya rasa smua sakit2 saya smua hilangg...mcm ada kuasa ajaib kan...x sbr nak balik rumah berpantang plak...


time ni babynoah baru 5 hari x silap...


haa ni babynoah latest pic, dah nak masuk 10 bln pon...tgh lasak2 nak tatih berjalan , pantass betul masa berlalu kan...

ok tuh je la pengalaman bersalin 5th pregnancy saya, now #babynoah pon dh nak masuk 10 bulan...kejap je kan masa berjalan...skrg tgh lasak2 nak berjalan, cpt pulak progress nya, x sia2 saya amalkan set preggy shaklee + salindah especially oste tuh sbb oste tuh bagus utk pembentukan tulang baby tau...

ok laa insyallah lepas ni, saya akan continue sharing tulis kat blog ni yaa, tp sekiranya lambat update, tuh bermakna saya betul2 x de masa nak update tau..saya fokuskan anak2 dlu yaaa...

utk pengetahuan smua, postage shaklee + salindah tetap berjalan seperti biasa ya setia hari, so kpd sesape yg ingin membuat order, boleh terus email kepada saya honey_nurhaliza@yahoo.com ataupun mana yg ada no saya tuh boleh terus whatapps ya utk purchase & guide ok

 ni pic latest saya, amacam kurus x?? belum capai lagi berat ideal..xpe slow2 kayuh..hihi