28 February 2017

~ Tips Makeup Natural ~


Dah lama x buat TUTORIAL  makeup natural kan?? nantikan ya next entry....

TIPS MAKEUP NATURAL

~ I Will Fight For My Healthy Skin ~

Assalamualaikum semua pembaca2 blog...adehhhh lama betul saya x update blog kan, kalau dlu dlm sbulan banyak la jgk entry2 baru...masa bebetul mencemburui saya..seyessss...anak ramai cenggini laaa...acececeh...but serius, masa saya sgt2 limited, kdg2 doa mintak kat Allah, agar kurniakan saya "banyak masa" utk setlekan smua perkara...bayangkanlah seawal jam 5am saya dah bangun uruskan persekolahan anak2...sampailah malam kul 10-11 baru dpt luruskan bdn ni...org tnya saya, tenaga apa yg saya gunakan ni?? hihi...jwpn saya simple je, "shaklee je"

hurmmmm...act dh lama nak buat entry ni...tp tuh la ada je halangan nak update blog ni...then ditambah plak muke yg mmg tgh prob "JERAGAT" mmg x laaa nak update blog sbb x de keyakinan langsung...

ok ceritanya bermula cmni...

Saya kan mmg pakai skincare Nutriwhite Shaklee kan?? mmg kulit sgt2 cntekkkk masa pakai NW ni...then dah elok2 muke x de prob pape, gatal sgt pi tukar skincare lain...ni smua gara2 terpengaruh iklan yg konon2 boleh putihkan skin...saya pon dgn rasminya tukarlah skincare tersebut, malas nak mention kat sini, sbb maybe saya guna yg fake punya...maybe la, tp tuh la nak kata fake, saya beli kt founder produk tuh lagi...ermm entahlahhh...maybe salah saya...

Allah bg soft reminder kat saya....


JERAGAT DAH TUMBUH HALUS2 KAT BHGN PIPI...NI LA AKIBATNYA...HUHU

Akibatnya, 3 bulan saya guna skincare tuh kan, tetibe mcm ada perasan JERAGAT mcm dah tumbuh banyak....uiksss bile plak tumbuhnya ni??? mula laaa rasa x best & tak confident...saya ngk balik produk tuh pastuh campakkan terus ke tong sampah...

Petang tuh jugak pergi Klinik Dr Ko, pakar skin tuh...then die tnya saya ada guna produk local x utk whitening...saya bwk skali cleanser skincare then tunjuk kat doc tuh...dia cuma ckp, kenapa u x syg kulit ke?? guna produk yg ada hdrokinon....frustnyaaa time tuh hanya Allah je yg tahu , sedangkan saya tahu bab2 ni tp saya degil jugak....nak menyesal pon xde guna daaaa...tp doc ckp, boleh hilang jeragat ni sbb jeragat tuh masih baru nak tumbuh & x coklat sgt....

doc bagi cleanser, toner, dan cream utk sapu pada jeragat & juga treatment utk dark spot...tp saya sempat pegi 2x je die nya treatment...pastuh sbb bz, dh xde buat treatment pon, saya continue buat kat rumah je...

then saya continue pakai enfuselle smula, tp saya guna set for dry skin...bila jeragat ada, tuh bermakna skin kita sgt2 dry...saya guna smula secara konsisten, utk dalaman plak mmg saya x pernah skip vitamin utk kulit b,c,e + esp, gla...cumanya gla tuh saya tmbahkan dos sbb nak cpt recover jeragat hodoh ni...


time ni muka dh ok dari jeragat hodoh tuh...pakai EE CREAM & LOOSE POWDER JE...nak elak jeragat, kurangkan pemakaian foundation yg tebal2...ni makan gla la ni efek muke glowing pinky2...:))


Dalam 2-3 bulan kot jeragat tuh hilang, saya pon x perasan bila ianya hilang...maybe sbb saya up kan dos gla kot, tuh yg ilang cpt tuh...kalau yg nak ilangkan jeragat & perlukan guide saya, boleh email saya ok, nnt saya bg whatapps utk kita sng deal2.. email : honey_nurhaliza@yahoo.com


saya jugak amalkan pure honey serum ni utk atasi jeragat..


so kesimpulannya, kalau skin dah sihat, x yah la gatal2 nak pi tukar yg lain yg kita sndiri x tahu apa kandungan produk tersebut...perkara ni bebetul mengajar saya...ok janji x tukar yg lain...

nak order email cpt ya honey_nurhaliza@yahoo.com

arini ramai yg purchase set jeragat, set hamil & set berpantang...bg yg dah make payment sblm jam 11 pagi ni, penghantaran akan dibuat pada hari ini juga ya...brg dh smpi, whatapps kak hanny tau, sng akak nak guide kalian...muahhhciked..
26 October 2016

~ My Review - Eesential Oil By Young Living ~


 

 

Dah fall in love dgn eo( essential oil ) ni smua...


Alkisahnya mula2 arituh saya hanya beli eo utk migrain then bile apply mmg rasa lain mcm, besttt sgt kepala jd ringan...so no caffox lg daa...sambil2 tuh mmg amalkan oste & b com utk hilangkan migrain..


Then tergerak hati utk baca smua testimoni2 eo young living ni..mmg saya research sblm nak beli , maklum la sbotol eo ni mmg MAHAL..tp mmg btul pndpt org2 yg dah amalkan eo ni, berkesan & bnyk improvement 👍


Sblm beli, saya listkan dlu penyakit2 yg slalu anak2 saya hadapi, 1st skali problem "sukar tidur" then saya dpt solution dgn diffuse setiap malam dgn haruman lavender + stress away @ lavender + gentle baby masa masuk tdo, x smpi 10 minit smua dah berdengkur & lena...fuhhhh punya la susah sblm ni mama nyanyi2 zikir 3-4x round pon belum tentu dorg smua tdo...alhamdulillah settle 1 problem saya selama ni...nape la saya x jmpe eo sblm ni...😬


Next problem is, anak2 kerap diserang selesema & batuk, maybe sbb setiap hari tidur dgn aircond, so problem cmni mmg x boleh lari especially irfan & danish...kerap sgt selesemanya...then apa yg saya buat adalah, saya akan sapukan dgn eo RC kat dada & tulang blkg dorg setiap malam b4 sleep..alhamdulillah selesema, batuk & sakit tekak dah xde lagi...sekali lagi syukurnya Ya Allah! 


Saya suke eo2 ni sbb die boleh protect family saya dari terkena jangkitan2 penyakit yg mcm2 skrg ni...lain2 saya beli utk sampingan sbb boleh buat blend oil2 tuh smua...cntohnya buat parut portion, oil utk migrain, oil utk sakit perut anak2, hihi..smua saya buat sendiri dgn resepi2 young living ni...mmg x rugi pon beli


Kalau anak2 kalian ada prob mcm anak2 kak hanny tuh , boleh pm trus kak hanny ok, kita consult2 & bg special price...


#sayagunasayajual

#eoyoungliving


Email : honey_nurhaliza@yahoo.com

24 June 2016

~ Pengalaman Bersalin BabyNoah (5) ~

6:00 am , 19 Ramadhan , 24 Jun 2016 ( Jumaat )
-----------------------------------------------------------

Assalamualaikum semuaa....Allahuakbar lamanya saya menyepi dari dunia blog..last entry saya pada last year kalau x silap ogos 2015...hampir setahun jugak laa saya tidak menulis di sini walaupun hakikatnya jiwa & hati saya meronta2 nak share mcm2 ngn pembaca blog ni...eyh ada lg ke yg sudi baca coretan2 saya ni lagi??

Bukannya apa, since saya bersalin anak ke 5 last year, saya masih lagi nak menyesuaikan diri dgn keadaan lifestyle saya yg totally change , i mean change dari segi pengurusan masa...maklum la anak ramai...sape anak ramai mesti faham apa yg saya rasa..kan??

Selalu jd keadaan bile di mana saya dah siap2 dpn lappy nak menaip entry kan, time tuh la anak nak itu la ini laa...so saya lebih utamakan dorg dulu...last2 tuh yg jd setahun x berupdate entry tuh...

ok la saya cerita serba sedikit ttg perkembangan baby yg latest saya tuh ek...#babynoah

act ramai yg tnya fullname #babynoah apa...saya letak nama Raja Noah Nasrullah sbb "nasrullah" bermakna pertolongan Allah...

ingat x dlu saya ada ceritakan pengalaman bersalin saya...saya ni mmg jenis susah bersalin...bukan susah apa, cuma saya sering hadapi keadaan "bukaan lambat" bhgn masing2 kan...ada org sng, ada org susah...tp apa pon kene bersyukur sbb kita masih lagi merasai nikmat bersalin tuh...jgn sesekali membanding2 kan dgn org lain...husband saya ckup x suke kalau saya membanding2 kan dgn org lain contoh " eee bestnya ek org tuh sng betul bersalin, tp nape hanny susah ek yangg??" haaa die ckup x suke kalau ckp2 cenggini, seolah2 saya x reti bersyukur & redha...sbb smua tuh adalah ketentuan & kehendak Allah...

#throwback...

Masa bersalinkan #babynoah saya hadapi perkara yg sama..masa bersalinkan Irfan, Mya & Danish dlu x de la sesusah mana pon, start dari bersalinkan Ciqi & Noah je , bukan susah laa, mcm saya nyatakan td, bukaan lambat...ada jugak doctor yg berpendapat sbb "faktor umur" time tuh la rasa mcm "OMG !! aku dah tua ke...kikiki..eyh ada lg, ada sorg doctor pakar ni kan, die kata jd cmni sbb "perut saya sudah longgar" haa giteww la ayatnyaa...ada ke ckp cmtuh, hihihi...

pastuh kan, masa check up babynoah 37 weeks kan, doctor kat Klinik tetibe suruh saya refer terus ke bhgn wad bersalin , die siap2 bg surat utk diserahkan ke bhgn wad tersebut...masa tuh die bukannya nak ckp kenapa smua...saya try la baca surat doctor tuh...mmg x la kan nak faham...ntah pape nya tulisan...hihihi...

masa tuh saya berdegil tau x nak ke hspital tp atas desakan suami, saya pergi jugak...so mmg menyerah diri laa kat hspital tuh...haaa apa lagi terus dpt pakej menginap hospital...time tuh saya tnya doctor kat hspital apa problem saya yg sebenarnya...then doctor tuh explain, baby saya "tranverse lie" tahu x apa bende nya tuh?? mari saya tunjukkan cmna babynoah "tranverse lie "


cmni la keadaan waktu doctor scan babynoah keadaan tranverse lie, waktu tuh 37 weeks pregnancy

 masa ni la doctor gtau risiko kalau baby tranverse, so saya akan kene emegency czer...so boleh bayangkan x perasaan saya time tuh...time tuh jugakla manik2 kecil mengalir deras kat pipi saya...sampai doctor advice mcm2 kat saya supaya think positif demi menyelamatkan baby...

after scan tuh, saya terus masuk wad ( sib baik ada aircond ) , so saya akan teruskan sisa2 life saya di sini...doctor kata selagi keadaan baby tranverse, saya mmg x boleh discaj...kene stay kat hspital utk pantauan doctor...

so dipendekkan cerita, dah 2 weeks saya menginap kat hspital tuh, sampailah masanya utk doctor scan keadaan baby saya tuh smula...time ni la perasaan berdebar2 saya makin kuat...sbb doctor kata sekiranya tranverse jugak, tiada pilihan lain kecuali emegency czer sbb saya dah nak masuk 39 weeks...

so pagi2 tuh after solat subuh, saya terus tunggu kat bhgn kaunter wad tuh sbb nurse suruh patient2 yg kene scan tggu kat bhgn dpn kaunter...then saya pon terus ditolak guna weelchair...saya turn yg pertama plak tuh...fuhhhh nevesnyaaa hanya Allah yg tahu...x tahu cmna nak gambarkan perasaan time tuh, nak jeritttt kuat panggil suami, takottt sgt kalau end up saya kene czer...tp saya tetap berdoa & terus bersangka baik kat Allah supaya diberikan petunjuk & jln yg terbaik utk lahirkan baby ni...

alaa lupa plak nama doctor yg scan tuh...masa scan tuh x putus2 saya doa + zikir...then tetibe doctor tuh ckp

doctor: " uwaaa honey, baby u dah "cephalic" laaa...( sambil tunjuk muke die happy giler)

saya : whattt do u mean by cephalic doc??

doctor: cephalic mean ur baby dh masuk ke jln laluan utk bersalin tuh...so dh 95% dah cephalic ni , ( sambil2 tuh die rasa kat bhgn pangkal rahim saya utk double check ) tp 5% lagi ada kemungkinan yg baby akan tranverse balik " tp u doa la banyak2 agar baby tuh cpt2 keluar.

saya : layekeee boleh tranverse balik...so baby saya dah cephalic ni saya boleh discaj la kan? ( haha nak balik sbb dah 2 weeks admit kat situ )

doctor : x boleh lagi, 3 hari lagi saya akan scan utk make sure die 100% cepahlic


ni la maksud doctor tuh..baby saya dah cephalic daaa...yeayyy alhamdulillahhh saya dpt bersalin normal.



sampai2 je kat bilik saya terus call husband gtau result doctor scan tuh...punya la saya happy tp tuh la doctor x bagi dscaj lagi...kene la stay lagi 3 hari..

seingat saya time tuh, esoknya umat Islam akan menyambut Raya Haji tau...so husband pesan, doa mlm tuh mmg Allah akan kabulkan so bnykkan doa,

"sayang mintak la apa shj yg saya nak, nak2 skrg sayang tgh berjihad nak bersalin, insyallah Allah akan cpt kabulkan..." gitewwww pesannn nyaaa..

so lepas je solat maghrib, saya doa semahu2 nya mintak Allah percepatkan proses lahirkan baby ni...seyesss saya dah x sanggup nak lama2 kat sini lagi...hati saya meronta2 nak bersalin cepat pastuh nak balik berpantang kat umah mak...lama jugak la saya doa time tuh...then after solat isyak tuh, budak bilik ajak join mkn2..x tahu nape time tuh saya x nak makan...slalu time2 after isyak mmg kitorg makan selagi boleh...hihihi..

saya pon terus tarik selimut then tidooo...time ni mmg x sedar langsung...then tepat kul 12 mlm tuh saya terjaga seakan2 perut saya mcm memulas sakit perut...tp seyesss rasa lain mcm..dlm hati ni berkata " eyh baby dh nak kuar ke ni?? "

then saya pergi toilet, saya ngk air ketuban dh pon pecah & keluar sedikit darah,saya terus jumpe nurse kat kaunter then nurse cek dh 4cm bukaan...apa lagi bergegas dorg tolak saya terus ke labour room...time ni smuanya berlaku sgt2 pantassss...dlm hati terdetik, betul apa yg suami saya nasihatkan smlm...doa bnyk2 ms mlm raya haji tuh mmg Allah kabulkan...syukur Alhamdulillah...

tepat jam 4am, akhirnya babynoah selamat dilahirkan,syukur Ya Allah...syukur sgt2 Allah mudahkan akhirnyaaa....alhamdulillah saya bersalin pagi raya haji tuh...yeayyy perut dh kempis balik,sakit yg saya tanggung smlm sekejap shj tp sakitnya hanya Allah yg tahu...moga ianya jd penghapus dosa2 saya, Allahuakbar !

saya terus ditolak ke wad masa subuh tuh, time ni mmg saya dh x larat nak buat pape, legaaa selega2 nya bile dh selamat bersalin smua...Allahuakbar!!! time tuh dgr sayup2 org takbir raya, sayunya perasaan time tuh hanya Allah yg tahu...

kejap tuh nampak kelibat husband tgh tolak baby menuju ke arah saya..time tuh nampak mcm samar2 je..maybe sbb penat sgt kot ms bersalin td...

then husband pon serahkan baby kat saya...Ya Allah, ni bayi aku Ya Allah, ini baby yg main pusing2 dlm pewut mama tuh yaa?? Putihnyaaa Ya Allah..comelll halusss jeee, berat saya ngk nurse tuh tulis 3.15kg...husband gtau td nurse ramai sgt puji kulit baby sbb putih melepak betul, yerla husband saya x cerah mana pon, so nurse cam x caya tuh baby husband saya, kikiki...tuh la penangan & hasil saya x pernah skip ESP SHAKLEE...

bile pandang wajah raut baby , saya rasa smua sakit2 saya smua hilangg...mcm ada kuasa ajaib kan...x sbr nak balik rumah berpantang plak...


time ni babynoah baru 5 hari x silap...


haa ni babynoah latest pic, dah nak masuk 10 bln pon...tgh lasak2 nak tatih berjalan , pantass betul masa berlalu kan...

ok tuh je la pengalaman bersalin 5th pregnancy saya, now #babynoah pon dh nak masuk 10 bulan...kejap je kan masa berjalan...skrg tgh lasak2 nak berjalan, cpt pulak progress nya, x sia2 saya amalkan set preggy shaklee + salindah especially oste tuh sbb oste tuh bagus utk pembentukan tulang baby tau...

ok laa insyallah lepas ni, saya akan continue sharing tulis kat blog ni yaa, tp sekiranya lambat update, tuh bermakna saya betul2 x de masa nak update tau..saya fokuskan anak2 dlu yaaa...

utk pengetahuan smua, postage shaklee + salindah tetap berjalan seperti biasa ya setia hari, so kpd sesape yg ingin membuat order, boleh terus email kepada saya honey_nurhaliza@yahoo.com ataupun mana yg ada no saya tuh boleh terus whatapps ya utk purchase & guide ok

 ni pic latest saya, amacam kurus x?? belum capai lagi berat ideal..xpe slow2 kayuh..hihi
28 August 2015

~ What's In My Diaper Bag ~

Diaper Bag...sejauh mana kepentingannya?? 

Kadang2 kan, bila keluar2, saya suka perhatikan bag2 atau a.k.a diaper bag yg mama2 ni bawak...biasanya bag2 ni digantung kat stroller ataupun mama2 yg akan sandang bag tuh, tp ada juga para bapa yg handle diaper bag baby dorg ni.

Jangan ckp org lain la, saya sndiri pon rasa penggunaan diaper bag ni sgt2 penting, lagi2 yg anak ramai mcm saya ni...ramai ke?? yerla, nak masuk 5 org ni, ramai la kan...saya suka bila time2 pegi shopping @ jln2 ngn anak2, mmg saya hangkut smua anak2 saya...sbb bg saya, time ni la nak quality time dengan mereka..best sbb meriah ramai, pastuh mcm2 karenah bila keluar mesti nak beli " something" wajib bawak balik umah..selagi x beli pape, selagi tuh la x balik2...hihi...

Tp sambil2 keluar tuh , saya mesti bawak dorg pergi ke kedai2 buku mcm MPH, POPULAR ke..so kat situ, boleh train dorg membaca buku secara santai, then kalau dorg berminat, saya akan beli buku tu utk mereka baca bila kat rumah...itu cara saya, so masa tuh x de la membazir cmtuh shj...

Tuh sbb penggunaan diaper bag sgt2 penting, saya x brapa suka sgt bila personal bag saya dijadikan diaper bag, for sure akan sepah2 dlm tuh pastuh nk crk bnde punyalah susah...kikiki...

Bila adanya diaper bag ni, mcm2 keperluan anak2 kita boleh masukkan, terutama skali yg ada anak kecil yg memerlukan bekalan pampers, susu, wipes , towel..btul x?? kdg2 saya slalu ngk ibu2 yg hanya bawak lampin atau towel good morning tuh then sangkut kat bahu...hihi..kurg best mata ni memandang , yerla kan, penampilan si ibu pon mesti kene jaga jugak walaupun dah ada anak2 yg ramai...diaper bag sgt penting, so sumbat je towel2 dlm bag tuh, x yah gantung2 kat bahu...ni bg pndgn peribadi saya la..('-')

Diaper bag plak, x perlu la beli yg besar2..tuh dh mcm nak balik kampung smggu plak kan...hihi...ckup bag yg sederhana besarnya yg boleh memuatkan brg2 yg penting shj...tp mcm saya, diaper bag tuh saya beli yg ada siap2 ruangan utk si mama letakkan brg2 peribadinya..so kalau malas nk bawak bag personal saya, saya akan letakkan skali dlm diaper bag tuh...sng complete smuanya.

 Keperluan si Manja :-

1) napkin, towel
2) baby wipes pink ( saya suka sbb ianya sgt wangi)
3) breast pump ( sng nak pump dlm kete @ surau2)
4) herbal blend ( bende wajib utk anak2)
5) bedak baby ( supaya kekal wangi smpi ptg )
6) nappy cream
7) pampers ( wajibun)
8) teether & toys ( nak bg ciqi leka)
9) bag kecil utk letak baju2 kotor
10) baby telon amway ( if nk boleh order ya kat email )

Keperluan Supermak :-

1) vitamin shaklee ( supaya kekal energy)
2) collagen ( spare kan dlm bag )
3) power bank pink
4) compact powder
5) bb cream safi rania
6) perfume
7) cleanser + makeup remover nutriwhite
8) beauty blender
9) rose water ( after solat semburkan utk bg fresh)

ni la brg2 nya bila saya keluarkan smua dari bag...kena pandai packing2 supaya nampak kemas..so bila perlukan apa2, sng je terus ambil dr dlm diaper bag tuh..mudah kan?? 

 ramai tnya saya, saya guna minyak telon a.k.a minyak baby apa?? jujurnya,saya dh mcm2 jenis mnyk telon baby saya beli & try, tapi saya tetap suka minyak telon tropical herbs ni..bau die sgt2 best, sampaikan masa kat hspital kan, nurse tnya saya guna mnyk telon apa, sbb baunya sgt2 wangi...dan paling saya suka, saya gunakan setiap kali after mandi n b4 sleep, tiada lagi prob kembung, batuk2 ke, selesema, alhamdulillah mnyk ni sgt2 recommended ! if sape2 yg berminat nak beli, boleh email saya k...rm 30+ 6 poslaju k...thn sehingga 9 bulan


Lately ni, saya mmg giler diaper bag tau...ok yg atas ni paling berkenan laa..dh order, tggu sampai je...insyallah b4 baby kuar, sempat la mama melaram dgn diaper bag baru ni...

What's In Your Diaper Bag?? 

kpd customer2 yg dah order set2 vitamin, order kalian dh pon kami kurier kan yaa...dh smpi jgn lupa whatapps saya utk guide yaa...tuh sbb pentingnya pengambilan vitamin dengan guide yang betul..bukan beli kat kedai2 jamu then terkontang kanting tanpa sbrg guide yg betul?? akibatnya?? makan x konsisten ikut guide yg betul...bila x de sbrg guide, tuh sbb kalian x boleh istiqamah...:)

jangan lupa email ur order ke honey_nurhaliza@yahoo.com
26 August 2015

~ Simple Makeup utk Check up Baby ~

Pernah dgr x org ckp dari mata turun ke hati?? ok tuh ayat yg biasa saya dgr masa zaman saya anak dara dolu2...nak kene cantek2 supaya ada jejaka2 tahfiz minat kt kiter....hihi...tp saya akui, zaman muda2 saya kulit saya x la sesihat mcm skrg ni...bhgn dahi penuh jerawat...tp walaupun cmtuh, saya tetap jaga my skin saya supaya sentiasa sihat , tuh la dlm ramai2 jejaka tahfiz yg dtg "usha" saya time tuh, mr Rafi pilihan tepat saya...hihi mengimbau kngn 13 tahun yg lalu plak pepagi ni...

Ok actually pagi ni saya nak share kan cara saya makeup simple setiap kali check up baby @ keluar rumah...bukanlah mksud saya beria2 nak makeup tp cukup bila ianya sedap mata suami kita memandang...pikat suami kita aje, bukan suami org yaa...('-')

Siapa kata bila mengandung x perlu jaga penampilan walaupun size fizikal kita mmg totally out ..hihi...walaupun cmtuh, bg saya la kan, walaupun gemuk masa preggy ni, saya tetap jaga my skin saya supaya kekal sihat dan yang penting ianya x nmpk kusam...yerr saya akui, mgkin ada certain2 mama2 yg preggy mengalami kulit yg kusam giler masa preggy ni tp janganlah bila dh kusam cmtuh, kita biarkan je, x amik tindakan pape langsung kan...biar je keadaan kiter cmtuh, then suami kita nk ngk pon x selera sgt sbb terlalu kusam...so plz, walaupun kita preggy, WAJIB JAGA KULIT MUKA & PENAMPILAN DIRI supaya sedap mata suami kita memandang...bhgn fizikal tuh after brsalin nnt, jaga balik badan...jgn risau, shaklee ada utk membantu...ok itu cara saya laa, alhamdulillah dh ramai ibu2 after brsalin yg nak turunkan badan secara "sihat" saya dh guide mereka dgn baik dan alhamdulillah brjaya dptkan smula berat badan ideal mereka...

ok back to my topic, perlu ke kita berhias ketika preggy ni?? bg saya, selagi ianya tidak melanggar syariat, ianya wajib utk tatapan suami kita...x perlu bertabarruj lebih2, ckup hanya dengan makeup yg simple, mampu menyerlahkan penampilan diri kita.

Tp bg skin yg ada prob mcm jeragat atau jerawat kan, rawat dlu dengan bantuan suplement, bila skin kalian tgh ada prob, so plz jgn bermakeup tebal sbb ianya akan memburukkan lg keadaan skin korang tuh nnt...sbb bila skin prob then kita pakai makeup tebal2 ianya akan tutup pori2 kulit muka kita then seterusnya kulit mmg la x bernafas, akibatnya, jerawat makin banyak membiak2...sbb apa?? sbb bhn2 makeup yg korang guna tuh ada bhn2 chemical...pastuh bygkanlah kalau korang pakai setiap hari pergi kerja?? so my advice, jika skin tgh ada prob, jgn makeup lelebih, ckup day cream yg ada spf dan loose powder pon dh ok...concealer, foundation bagai tuh x perlu dlu ya...

so bg kalian, ibu2 preggy khusus nya, kalau ada prob skin, amalkan set suplement skincare ok, cmna nak amalkan sbb x tahu guide yg betul...jangan risau, setiap purchase, kalian akan dpt free consultation best dari saya ok...

ok saya teruskan bahan2 atau alatan makeup simple cara saya..jom baca apa yg saya nak share kan...oh ya, b4 saya trlupa, skrg ni mmg saya pengguna setia NUTRIWHITE SHAKLEE...masih lg setia sbb ianya sgt2 best bg skin saya...pastuh tahan berbulan2 lama plak tuh...


step2 makeup simple :-

reminder : sblm makeup, biasanya after solat subuh tuh, saya turun bawah dlu utk minum shake esp tuh dlu

1) biasanya b4 nak start guna brg2 makeup, saya mesti cuci muka dengan makeup remover shaklee tuh dlu...kasi sental2 dlu skin ni sbb nnt nak makeup sng sgt...so i love makeup remover shaklee! sbb tiada bhn2 chemical mcm makeup remover yg lain...sedap je scrub bhgn muka ni...ni antara item paling hot bulan ni yg ramai customer2 saya purchase...tahan lama plak tuh..haa kan dh jimat kat situ.

2) after muka dh bersih, lapkan dgn face towel bersih, biasanya saya akan cuci muka dgn air suam ya..saya x guna air sejuk...ntah mmg dh terbiasa cuci muka guna air suam2.

3) then saya akan applykan "ultimate protection whitening lotion nutriwhite" tuh...sbb ianya ada spf15, so elak skin drpd cpt sunburn, saya jadikan ianya juga as a base makeup saya dan jgn lupa apply skali "daily whitening essence"

4) ok dh apply brg2 nw kan, so saya mmg x guna sbrg foundation ya sbb takut nampak mcm berat & tebal, so apa yg saya gunakan, saya applykan bb cream safi rania tuh...cinonit je botolnya, guna sket shj dh leh cover satu muka...tp kalau ada parut2 jerawat, bb cream ni x leh cover yaa, tuh sbb saya advice kan, rawat dlu dgn bantuan suplement kulit...saya apply bb cream tuh guna beauty blender pink yg comel tuh.

5) ok then after saya dh applykan bb cream tu, saya top up kan dengan loose powder Bobby Brown kaler light natural, so makeup mmg nampak ringan & x heavy sgt, light2 je...dh guna loose powder tuh, pastuh saya dap2 kan sket anna sui nya bedak, saya suka bedak ni sbb satu ianya tersangatlah natural bila apply then die ada mcm kilat2 sket bila sapu kat bhgn muka...so muka kita nmpk mcm ala2 glowing gitewww...satu lg bau bedak ni mcm bunga mawar, mmg fresh btul, cpt abes sbb slalu guna hari2...kdg2 pakai nw + anna sui je pon dh ok..sgt2 light makeup.

6) ok bhgn muka dh siap kan, so bhgn mata tuh, kalau nak kuar2, saya slalu applykan eyeshadow yg earth2 colour, so nampak lebih natural bhgn kelopak mata kita...saya apply kan guna blending brush ( mcm dlm pic) so warna tuh akan sekata je nnt.

7) next step, saya suka guna eyeliner, supaya muka nampak lebih bermaya but make sure saya akan guna jenis waterproof so x la sememeh je bila dh berpeluh2 kan...

8) oh sblm terlupa, bhgn pipi tuh, saya jarang guna blusher sbb takut mcm heavy makeup kan, so apa yg saya applykan, saya guna highlighter mac ( refer pic atas ) so saya akan sapu guna brush pada bhgn atas tulang pipi...so nnt muka nmpk mcm glowing2...

9) ok dh siap makeup simple cara saya...then semburkan rose water ke seluruh bhgn muka tuh..so makeup lebih fresh & lasting..bau nya sgt2 best sbb haruman bunga mawar.

lastly, baru semburkan sket my precious che ta tuh, baunya sgt2 fresh & bg mood masa pagi2 kuar umah tuh...hihi

nampak x b complex kat atas tuh?? tuh produk favourite saya, B stand for beauty, preggy ni kan x leh amik vit e kan, so saya gantikan dengan b com dan vit c tanpa skip..

 nampak tuh?? makeup remover ni saya beli 2 tiub, satu tiub mmg saya readykan siap2 dlm diaper bag mama, so sng nak guna b4 solat utk bersihkan sisa2 makeup..b com saya mmg sntiasa ada sbb biasanya saya breakfast lambat, so kalau x breakfast kat rumah, saya akan bawak skali b com utk consume after breakfast nnt..so 2 item ni sgt2 wajib bawak ke mana2...

dh siap2 makeup simple, jgn lupa sembur sket precious che ta ni...guna sket je dh semerbak bau die...fresh btul baunya.

ok bg regular2 cust atau new customer yg berminat nak purchase set2 vitamin, set2 nw atau apa shj, boleh terus email kpd saya ya di honey_nurhaliza@yahoo.com..sertakan skali details2 mcm kat atas tuh ya

bg customer2 yg dh order set2 nutriwhite atau set2 vitamin semalam, staff saya dh uruskan parcel ya pagi td, so order2 kalian akan sampai esok insyallah , dh sampai plz whatapps me for guide & consultation ok...('-")